Trump: Kim Dzsongunék kilőttek néhány kisebb fegyvert, de nyugi

2019.05.26. 05:59

Donald Trump amerikai elnök vasárnap tokiói látogatásán igyekezett eloszlatni a phenjani rezsim legutóbbi rakétatesztjével kapcsolatos aggályokat és bizakodott abban, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető be fogja tartani ígéreteit.

„Észak-Korea kilőtt néhány kisebb fegyvert, és ez zavarta néhány emberemet és másokat, de nem engem. Bízom abban, hogy Kim főtitkár be fogja tartani a nekem tett ígéretét” – írta az amerikai elnök Twitteren.

Szombaton John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Tokióban egy kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait legutóbbi rakétatesztjével.

A kommunista rezsim május 9-én feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt, amelyeket egy északnyugati bázisról indítottak el a Japán-tenger felé komoly aggodalmakat okozva a szigetországban. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan új rakétákat próbált ki.

Trump jelenleg négynapos látogatást tesz Japánban. Az amerikai elnök a tervek szerint vasárnap golfozni fog Abe Sindzóval, majd megtekint egy szumó mérkőzést a hétfői csúcstalálkozó előtt, amelyen a japán kormányfővel a kétoldalú kereskedelem kérdései mellett megvitatják az Észak-Korea, Kína és Irán okozta problémákat is.

trump kim jong un
Fotó: Szarvas

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először az észak-koreai vezetővel, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményekhez. (MTI)  • Hírek
  • Hírek