Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Először lett őslakos az őslakosokkal foglalkozó miniszter Ausztráliában

2019.05.26. 11:08

Kinevezte új kormányát az egy héttel ezelőtti parlamenti választásokon győztes Scott Morrison ausztrál miniszterelnök: a régi miniszterek többsége a helyén maradt, viszont most először őslakos politikust neveztek ki az országban az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca élére – írja az MTI.

A kormányfő Ken Wyatt őslakos politikust nevezte ki az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca élére, és a kormányfő utasítására a minisztérium mellett létrehoztak egy új hivatalt, amely szintén ezzel a területtel foglalkozik és a miniszter irányítása alá tartozik majd. Wyattnek három őslakos törzsben születtek felmenői, illetve ír ősei is vannak. Ő lett a harmadik őslakos parlamenti képviselő a szövetségi törvényhozásban, amikor 2010-ben megválasztották. 2017-től már volt miniszter, az idősgondozás tárcáját vezette.

Ken Wyatt
Ken Wyatt
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Megtartotta posztját például Marise Payne külügyminiszter, de a nyugdíjba vonuló Christopher Pyne helyett Linda Reynolds lett a védelmi miniszter, aki közel három évtizedig szolgált tartalékos katonaként és elérte a dandártábornoki rangot.  A miniszterelnök Arthur Sinodinos új-dél-walesi szenátort javasolja washingtoni nagykövetnek Joe Hockey helyett, ENSZ-nagykövetnek pedig Mitch Fifield eddig távközlési és kulturális minisztert terjeszti fel.

A héten kiderült, hogy a Morrison vezette és mostanáig kormányzó konzervatív pártszövetség elegendő mandátumot szerzett a parlamentben ahhoz, hogy többségi kormányt alakíthasson. Az Ausztrál Liberális Pártnak és az Ausztrál Nemzeti Pártnak már legalább 78 helye van a 151 tagú alsóházban, de ez a szám még nőhet, mert három mandátum sorsa még bizonytalan. Az előző parlamenti ciklusban Morrison kormánya 74 mandátummal kisebbségből kormányzott.