László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marine Le Pen győzelmét erősítik meg a részeredmények

2019.05.27. 05:15

A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg a hétfő hajnalban kiadott részeredmények Franciaországban - írja az MTI. A Marine Le Pen vezette radikális párt a voksok 23,23 százalékát szerezte meg - derül ki a 98 százalékos feldolgozottságnál kiadott adatokból.

Emmanuel Macron elnök Köztársaság Lendületben (LREM) pártja a szavazatok 22,31 százalékát kapta. 

Az RN várhatóan 22, a liberális EP-frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.

A részeredmények szerint az Európa Ökológia A Zöldek (EELV) párt 13,4, a balközép pártok közös listája 8,48, a radikális baloldali Lázadó Franciaország pedig 6,31 százaléknyi szavazatot szerzett. 

Marine Le Pen már vasárnap este, az első becslések bejelentésekor azt hangoztatta, hogy pártja megnyerte a választásokat, és Macronnak "le kell vonnia a következtetést", az országban előrehozott parlamenti választást kell kiírni.

Édouard Philippe miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány érti a választók üzenetét, de az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!