Egy bosnyák egyetemista lány húzhatta csőbe Strachét

2019.05.27. 14:25 Módosítva: 2019.05.27. 16:46

A Kronen Zeitung értesülései szerint az alkancellárt megbuktató ibizai videó elkészítéséért négy ember, egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő tehető felelőssé. 

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A lány naponta 6-7 ezer eurót (több mint kétmillió forintot) tett zsebre az alakításáért.

A négy ember indítéka személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A videót aztán egy német egyesület vásárolta meg, az osztrák lap szerint hatszázezer eurót (több mint 195 millió forintot) fizettek érte Krugerrand aranyérmékben. A lehetséges megrendelők között a Zentrum für politische Schönheit német egyesület neve merült fel. A politikai aktivizmussal és művészettel foglalkozó szervezet hétfőn a Twitteren tagadta, hogy bármi köze lenne az Ibiza-videóhoz. Szerintük inkább az FPÖ bevételi forrásai között kéne kutakodni.

Hivatalos szervek egyelőre nem erősítették meg a lap értesüléseit, és bár az osztrák ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyomozást indítottak az ügyben, sem azt nem mondták meg, hogy milyen vád alapján, sem pedig azt, hogy kik ellen. Mindeközben Ausztriában hétfőn az ibiziai videó okozta botrány miatt bizalmatlansági szavazás volt, amelybe Sebastian Kurz és kormánya bele is bukott  • Tippek
  • Bankszámla