Ciprasz bukik, előrehozott választások jönnek Görögországban

2019.05.27. 00:24
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután a kormányzó Sziriza a vártnál is rosszabbul szerepelt az EP-választáson, és közel tíz százalékkal kikapott a jobboldali Új Demokráciától. Az előrehozott választásokat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be.

A baloldali Sziriza 24 százalékot szerzett az előzetes eredmények szerint az EP-választáson, a jobboldal legnagyobb pártja, a vezető ellenzéki erő Új Demokrácia 33 százalékot. A 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutó Ciprasz elismerte, hogy ez az eredmény rosszabb annál, mint amit reméltek.

Az Új Demokráciát vezető Kyriakos Mitsotakis a nap folyamán szintén új választások kiírására szólított fel. Mitsotakis adócsökkentésekkel és kisebb családi terhekkel kampányolt, de a migráció is értelemszerűen fontos téma Görögországban is.

Az előrehozott választások a gyakorlatban nem jelentenek óriási változást, hiszen eleve szeptemberben kellett volna megtartani a választásokat. Tsipras az elmúlt hónapokban egy új szövetséget próbált meg formálni a „progresszív” erők részvételével, de a görög jobboldalt évtizedek óta domináló Új Demokrácia előnyét nem tudta csökkenteni.

A neonáci Arany Hajnal és a kommunisták egyaránt hat százalék körüli eredményt értek el a vasárnapi EP-választásokon. Ezzel egy-egy képviselőt küldhetnek majd Brüsszelbe.  • Hírek
  • Csok