Halálba üldözte a középkori szekta a 19 éves lányt

2019.05.28. 21:09 Módosítva: 2019.05.29. 12:14
Rabszolgaként kezelt nők, kisemmizett szektatagok és öt halálos áldozat. Torsten W.-ről és szektája történetéről egyre többet tudni, mint ahogy arról is, hogyan vezethette halálba a szektavezér a németországi számszeríjas gyilkosságok legfiatalabb áldozatát, a 19 éves Carina Uwirát. Volt, aki tizenöt év után szabadult a középkori sportegylet fogságából, Carina esetében pedig felmerül a gyámhatóságok, az iskola és a rendőrség felelőssége is.

Frissítés: Ez az anyag a 24.hu cikke nyomán készült, amit korábban elmulasztottunk feltüntetni, az érintettektől elnézést kérünk.

Carina Uwira egy introvertált, nem túl feltűnő, de nem is elszigetelt lány volt az iskolájában az alsó-szászországi Wittingenben, Németországban. Mint minden korabeli tizenéves lánynak, neki is volt egy legjobb barátnője, és már volt egy fiúja is. Sok dolog iránt érdeklődött, de legjobban a történelem vonzotta – rengeteget olvasott, főleg az ókori görög és latin kultúráról.

Tizenhat éves volt, amikor 2015-ben egy iskolai kiránduláson latintanárján keresztül megismerkedett egy küzdősportegylettel, ahova nem sokkal később be is lépett, és ahol megismerkedett az akkor 50 éves Torsten W.-vel.

A szekta a lányukat féltő szülőkre támadt

Carina szülei, Julia és Olaf pár napja a Sternnek elmesélték, hogyan került lányuk Torsten W. kizárólagos közelébe. A hétről hétre folytatott edzések után lányuk teljesen megváltozott: barátaitól és családjától eltávolodott, fekete ruhákban és feketére festett hajjal jelent meg, szüleivel pedig durva hangnemben beszélt. Julia és Olaf tudták, hogy ennek köze van az egylethez és az ötvenes férfihoz, ezért 2016-ban az iskolához fordultak a latintanár szerepe miatt.

Az iskola viszont nem tett semmit az ügy felderítése érdekében, sőt: a latintanár, akinek a volt felesége a szekta egyik oszlopos tagja volt, azt javasolta az akkor 16 éves lánynak, jelentkezzen a gyámhatóságnál, hogy szülei elől egy gyermekotthonba költözhessen. Torsten W.-nek és segítőinek ezt sikerült is elérniük, a szülők pedig innentől kezdve nem találkozhattak többé a lányukkal.

Carina szülei 2016 júliusában feljelentették az ötvenes férfit. Torsten W. erre felbújtotta a lányt, hogy jelentse fel a saját szüleit családon belüli erőszakért, később pedig a szülői gondviselői jogot is megpróbálták elvenni Juliától és Olaftól.

Watson.ch összefoglalója alapján Carina szülei több fórumon is próbáltak segítséget kérni, hogy a lányukat kiszabadítsák a szekta karmaiból, de mindhiába. A latintanár később öngyilkos lett, búcsúlevelében pedig Carina szüleit okolta a tettéért. A levelet Torsten sportegylete megosztotta a Facebook-oldalán.

Falkavezér, aki nem tűr ellentmondást

Torsten W. pár hete került be a hírekbe, mint a Passau környéki számszeríjas gyilkosságok egyik áldozata. A halálát egy nyílvessző okozta, ami a szívébe fúródott. A hírek szerint ő volt a küzdősportegylet vezetője, aki már a kilencvenes években is oktatott – akkor került kapcsolatba vele egykori tanítványa, Nils Konrad is, aki a német RTL-nek így mesélt róla:

Egy szuper barát és egy nagyon jó edző, akiben egy igazi farkasvezér lakozott.

Középkori fegyverek a Torsten W. üzletében
Középkori fegyverek a Torsten W. üzletében
Fotó: GERMAN FEDERAL POLICE

Nils huszonévesen került be Torsten W. belső körébe, akiért elhagyta a szüleit is. Innentől kezdve Torsten nagyon erős pszichés nyomást gyakorolt rá: veréssel fenyegette, ha ellent mert neki mondani, és anyagilag is kisemmizte. Az egyletből nyom nélkül tűntek el a tagok befizetései, Nilsnek pedig uzsorakölcsönt adott Torsten, hogy kifizethesse a tartozásait. Évekkel később a családja rángatta ki a szektavezér bűvöletéből, Nils pedig ma már a küzdősport helyett könyvírással foglalkozik.

Az egyletben viszont voltak nála is bőven rosszabb helyzetben: a női tagokat ugyanis Torsten konkrétan rabszolgaként kezelte, gyakran ismételgetve azt, hogy

„Egy asszony helye az ura lábánál van.”

A középkori harci egylet mellett Torsten egy boltot is fenntartott, ahol különféle bárdokat, késeket, páncélokat árult, a helységben pedig kardvívást is tanított. Gyakran járt különböző középkori játékokra is vásározni a portékáival, a bolt Facebook-oldala szerint a legutóbb május 18-19-én települt volna ki a Bodensee mellé piacozni – az előtte lévő hétvégén viszont a már említett gyilkosság áldozata lett.

Rejtélyes gyilkosságsorozat

Idén május 11-én az 53 éves Torsten W. mellett két társa, a 33 éves Kerstin E. és a 30 éves Farina C. holtteste került elő egy Passau közeli panzióban. Nyílpuska végzett velük, de nem tudni, ki lőtt kire, arra pedig végképp nincs magyarázat, miért. Ötszáz kilométerrel arrébb az alsó-szászországi Wittingenben, Farina C. lakásában pedig két újabb halottra találtak két nappal később: a 35 éves Gertrud C.-re (ő volt a latintanár exneje) és a már említett, 19 éves Carina Uwirára. A két wittingeni áldozat halálát ritka méreganyag okozhatta, a halottkém jelentése egyelőre nem nyilvános.

Torsten W. és Carina Uwira
Torsten W. és Carina Uwira

A szülők tehetetlensége

Julia és Olaf kezdettől fogva biztosak voltak abban, hogy egy szektával van dolguk, és értesítették erről az ifjúságvédelmi hatóságot is, akik azonban nem léptek:

azt mondták a szülőknek, hogy egy 16 éves lányt nem börtönözhetnek be.

A szülők erre felbéreltek egy magánnyomozót, aki hónapokkal az elköltözés után a lány nyomára bukkant, Torsten háza előtt. Később egy videót is találtak, ahol az ötvenes férfit fekete csuhába öltözött lányok állták körül, köztük a 16 éves Carina. „Team Hawk”-ként (Sólyom Csapat) mutatkoztak be, nyilakkal és szablyákkal harcoltak, középkori rituálékat idézve. 

A passaui-wittingeni esetek előtt a szülők megpróbálták bevonni a sportegylet engedélyét, de mielőtt a bíróság megtartotta volna az ügyben az ülését, az Uwira család autójának kerekeit kiszúrták, házukra pedig három ismeretlen Molotov-koktélokat dobott.

Miért hagyták, hogy így legyen?

Carina Uwira és Gertrud C. már napok vagy hetek óta holtan feküdhettek a wittingeni lakásban, amikor május 13-án a nyomozók rájuk találtak. A szülők azt kérték, Carina temetésén senki ne viseljen feketét – nem akarták, hogy a feketébe öltözött Torsten-szekta emléke újra felidéződjön.

„Ez egy nagy búcsú, de egyben egy új kezdet is. Évek óta számítottunk a legrosszabbra, ami most be is következett. De reméljük, Carina most megtalálta azt a békét, amit itt a Földön az elmúlt három évben nem talált meg.” – mondta a temetés után anyja, Julia a német RTL-nek. Carina apja, Olaf pedig reméli azt, hogy az esetnek lesznek következményei, és nem söprik majd a szőnyeg alá, mint eddig. Korábban a Sternnek úgy nyilatkozott: 

Biztos vagyok abban, hogy a lányunk halálát meg lehetett volna akadályozni, ha komolyan vesznek minket a hatóságok. Ha valaki a helyes irányban cselekedett volna.

Hugo Stamm szektaszakértő a Watson.ch-n megjelent írásában egyetért az apával: szerinte a szülők kálváriája megmutatja, milyen dilettánsak és figyelmetlenek voltak a hatóságok,

Az iskolától kezdve a gyámügyön át a rendőrségig.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport