Olga, Liliána
20 °C
35 °C

149 menekültet telepítettek át Líbiából Olaszországba

2019.05.30. 23:35

Összesen 149 afrikai menekültet telepítettek át csütörtökön a fegyveres konfliktus sújtotta Líbiából Olaszországba - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), írja az MTI.

Az UNHCR felhívta a figyelmet, hogy további államok segítségére van szükség a Tripoli körül zajló hadmozdulatok miatt egyre nehezebb helyzetű migránsok kimenekítéséhez.

Az ENSZ-ügynökség tájékoztatása szerint az áttelepített menedékkérők Rómába érkeztek meg repülőn. A szudáni, etiópiai, eritreai és szomáliai migránsok közül többen alultápláltak és egészségügyi ellátásra szorulnak. A csoportban 65 gyermek is volt, tizenhárman közülük csecsemők. 

A mostani evakuálást a héten egy másik előzte meg, annak során 62 szíriai és afrikai országokból származó menedékkérőt szállítottak át Norvégiába, megállva Temesváron is, ahol a rászorulók orvosi ellátást kaptak - közölte az UNHCR.

Az ENSZ-ügynökség szerint az idén már több mint ezer menekültet és migránst telepítettek át Líbiából más országokba, miközben az észak-afrikai ország parti őrsége csak májusban mintegy 1200 illegális bevándorlót tartóztatott fel a tengeren és helyezett vissza őrzött befogadóközpontjaiba.

Az UNHCR hangsúlyozta, hogy a menekülteket és migránsokat növekvő kockázatok fenyegetik, ráadásul a líbiai befogadóközpontok gyorsabban telítődnek az újonnan érkezőkkel, mint amennyien az országot elhagyják.

"Több humanitárius jellegű evakuálásra van szükség" - jelentette ki Jean-Paul Cavalieri, az UNHCR líbiai műveletekért felelős vezetője. "Ezek kulcsfontosságú életmentő lehetőségek a menekültek számára, akiknek az egyetlen más menekülési lehetőségét az jelenti, hogy életüket gátlástalan embercsempészekre bízzák a Földközi-tengeren" - tette hozzá.

A Líbia keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) április 4-én kezdett offenzívába, hogy elfoglalja a fővárost, Tripolit a nemzetközileg elismert, az ENSZ támogatását élvező Fájez el-Szarrádzs kormányfő vezette nemzeti egységkormányhoz hű erőktől. A tobruki székhelyű ellenkormányt támogató erők nem tudták áttörni Tripoli déli védelmi vonalait. A harcokban különböző ENSZ-szervezetek adatai szerint legalább 510 ember esett el, mintegy 2500-an sebesültek meg, és 75 ezren menekültek el otthonukból, miközben több ezer bevándorló maradt a befogadóközpontokban.