Jusztin
13 °C
30 °C

Nem engedik be Koszovóba a szerb kormányfőt

2019.05.30. 21:06
Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter csütörtökön kijelentette: nem engedik be Koszovóba Ana Brnabic szerb kormányfőt addig, amíg - mint fogalmazott - a koszovói lakossággal és az ott élő nemzetiségekkel szemben "rasszista és beteg ideológiát" követ.

Pristinai médiumok szerint - mint a Tanjug szerb hírügynökség jelentette - Pacolli arra reagált így, hogy Brnabic szerinte azt mondta: "a koszovói albánok olyan emberek, akik az erdőkből jöttek elő". A koszovói külügyi tárcavezető teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte ezt a kijelentést.

A szerb kormányfő egy szerdai sajtótájékoztatón valóban kirohanást intézett, de a Tanjug szerint nem az összes koszovói albán, hanem egyes koszovói tisztségviselők ellen, akik "gyakorlatilag az erdőkből bújtak elő"; szerinte ezek "terroristák, akiket nem ítéltek el", és "a legrosszabb fajta populisták". Brnabic nem a koszovói albánokról általában beszélt, hanem azokról az emberekről, akik "Pristinát képviselik", olyan "terroristák", akik háborús bűnökért a hágai törvényszék elé kerültek, s akiket csak azért nem ítéltek el, mert az összes tanú meghalt, s akik ezután a pristinai politikai elit részévé váltak - írta a Tanjug. 

Az AFP francia hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett azokra a koszovói albán politikusokra, akiket Belgrád háborús bűncselekmények elkövetésével vádol. Megemlítette Hashim Thaci koszovói államfőt, Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnököt és Kadri Veseli koszovói házelnököt, akik tagjai voltak a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK), amely a szerb csapatok ellen harcolt az 1998-1999-es koszovói háborúban. A konfliktusban mintegy 13 ezer ember vesztette életét, a legtöbbjük koszovói albán volt.

Brnabic azonban csütörtökön - szlovák kollégájával, Peter Pellegrinivel közösen tartott belgrádi sajtótájékoztatóján - csodálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Pacolli ilyen hevesen reagált az ő előző napi kijelentésére, mert - mint mondta - abban egyáltalán nem a koszovói külügyminiszterre utalt. A szerb miniszterelnök egyúttal meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Pacolli kijelentései ellenére is beengedik őt Koszovóba bármikor, amikor "kedve tartja". 

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását a térség északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.