Virág
0 °C
2 °C

Trump brutális vámon keresztül fizetteti meg Mexikóval a kerítést

2019.05.31. 05:47

Öt százalék vámot vet ki június 10-től az Egyesült Államok minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az déli határra egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorló feltartóztatására – derült ki Donald Trump csütörtöki bejelentéséből.

„A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük” – idézte az MTI Trump egy Twitter-bejegyzését.

Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy

a kivetett vámtarifát minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.

„Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet teremt, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve” nyilatkozta Trump, aki szerint Mexikó „könnyedén megfékezhetné könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát, sőt visszajuttathatná őket saját hazájukba”.

Lépését Trump egy olyan pillanatban jelentette be, amikor kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, amely a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.

Előzőleg, csütörtök reggel az amerikai elnök arról írt, hogy a Mexikóval közös határ amerikai oldalán, a texasi El Pasónál a hatóságok 1036 illegális határátlépőt tartóztattak fel, amely az eddigi legnagyobb ilyen csoport. Trump később újságíróknak azt mondta, hogy „fontos bejelentést készül tenni a határokról”, s hozzátette, hogy nem a határ lezárását fogja elrendelni.