Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Büntetett az EU: Babis még mindig vállalkozó, vissza a pénzt!

K EPA20190531190
2019.06.01. 16:11 Módosítva: 2019.06.01. 17:28
Közel 6 milliárd forint uniós támogatást fizet vissza Csehország, mert Andrej Babis miniszterelnök nem szakadt el teljesen a vállalkozásaitól.

Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. A pénzt korábban az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta - az Európai Bizottság megállapítása szerint azonban Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra - írja az MTI.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentést több cseh sajtóorgánum teljes egészében nyilvánosságra hozta. A jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, amelynek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

Babis szerint ez igazságtalan

Babis ezzel kapcsolatban régóta sérelmezi, hogy őt azért támadják, mert korábban transzparensen vállalkozott, saját nevén vitte a gazdasági érdekeltségeit, majd megjelent a politikában.

Azok a kelet-közép-európai vezetők azonban, akiknek az országában jóval irányítottabbak az uniós források, viszont a vezető politikusok nem voltak korábban gazdasági szereplők, sokkal jobb helyzetben vannak. Hiszen náluk nem a politikusok a közvetlen haszonélvezők, hanem a politikusok oligarcha barátai, így a politikusok sértetlenek maradhatnak. Amikor Babis erről dörmög, vélhetően Magyarországra is gondol.

A vagyonkezelős megoldás

Andrej Babis 2014 óta tagja a cseh kormányoknak, s hogy politikai szerepvállalása ne ütközzön a cseh összeférhetetlenségi törvényekbe, vagyonát 2017 elején két vagyonkezelő alapba helyezte el. Ez akkor megfelelt az EU-előírásainak is, de ezek 2018 nyarán megszigorodtak, s a Transparency International szerint Babis azóta ismét összeférhetetlenségi helyzetbe került.

Babis a nyugati megoldást választotta. Amikor a gazdag üzletemberek politikai pályára lépnek a nyugati világban régóta ez az álságos megoldás születik, hogy a befolyással bíró politikus elvesztik közvetlen ráhatásukat a tulajdonukra, azt inkább neves, független szakértőkből álló grémiumra, professzionális vagyonkezelőre bízzák.

Ez persze egy hülyeség, hiszen

  • vagy marad a politikusnak befolyása mégis a cégeire,
  • vagy, ha nincs is, de majd a politikai pályája végén úgyis visszakapja azokat, így természetesen a politikusi időszakában is abban érdekelt, hogy a korábbi cégét támogassa.

A mostani szöveg szerint mindenesetre

Babis kezében tartja a két vagyonkezelő alapot, s ezeken a vagyonkezelő alapokon keresztül kezében tartja az Agrofert csoportot is"

A jelentés megállapítja, hogy az Agrofer nyeresége végső soron szintén Andrej Babishoz kerül.

Majd, ha leírják csehül

A cseh pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy előzetes angol nyelvű jelentésről van szó, amely még nem végleges, és még változhat. A tárca csak azután kíván reagálni, hogy megkapja a dokumentum végső cseh nyelvű változatát.

Andrej Babis azt állítja: semmiféle cseh, illetve európai törvényeket nem sértett meg, a jelentés elfogult és téves, mert neki 2017 februárja óta nincs semmiféle befolyása a vagyonkezelő alapokba helyezett cégei tevékenységére. Babis szerint Csehországnak semmiféle pénzt nem kell majd visszafizetnie az uniós kasszába.

A TI nyomta fel

A cseh kormányfőt a Transparency International cseh irodája tavaly nyáron jelentette fel Brüsszelben. Az európai uniós ellenőrök idén januárban jártak Prágában, és egy héten keresztül ellenőrizték az Agrofertet.

Korábban az EU könyvvizsgálói 2011-től 2018 végéig ellenőrizték az Agrofertet érintő pénzügyi iratokat. Ez idő alatt az Agrofert 451 millió korona támogatást kapott, ebből 283 millió koronát 2017 februárja után - derül ki az iHNED portálon közölt anyagból.

A jelentés leír több esetet, amikor az Agrofert állítólag jogtalanul jutott uniós támogatásokhoz. Bírálja a cseh hatóságokat is, hogy nem jártak el kellő alapossággal és következetességgel az uniós támogatások szétosztásánál. Babis a jelentés szerint több olyan állami döntést személyesen is befolyásolt, amely végül pénzt hozott az Agrofertnek.

Legfeljebb visszafizetjük

Jan Hamácek belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére, de ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie.

Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agáripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, amely több mint 33 ezer embernek ad munkát. Andrej Babis pedig Csehország második leggazdagabb embere.

Az ellenzék által oly sokat emlegetett Gólyafészek-botrány hátterében az áll, hogy az ilyen nevű szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

Magyar szempontból is érdekes ez a történet, mert Andrej Babis, Csányi Sándor, illetve Bige László mellett egyaránt szereplői az agrárintegrátori piacnak, Babis és Bige ezenkívül a regionális műtrágyagyártásban is éles versenytárs.

(Borítókép: Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament 2019. május 31-i ülésén, Prágában. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)