Jácint
13 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Két robbanás volt Dzerzsinszkben, a világ egyik legszennyezettebb városában

2019.06.01. 12:22
Az egykori kommunista politikai rendőrség vezetőjének nevét viselő város tele van szaroinnal, arzénnal, higannyal. Nem egy jó hely, most éppen egy TNT-üzemben történt két robbanás.

Az orosz Russia Today megerősítette, hogy több robbanás történt Dzerzsinszkben. Állítólag az 1953-ban alapított Krisztall nevű trotilüzemben történt a robbanás, és az első hírek négy sebesültről számolnak be, később már jóval több, 16, majd 25 sérültről, illetve bizonyos híradások eltűnt személyekről is beszámoltak. A trotil, vagy ismertebb nevén a TNT ( trinitrotoluol) veszélyes anyag,  ismert kémiai robbanószer.

Az orosz város méltán nevezhető a világ egyik legpocsékabb helyének. Ma körülbelül 260 ezren élnek a vegyi üzemeiről híres városban, ahol korábban sokféle vegyifegyvert gyártottak, de a kifejezetten brutális anyagokat (arzént, szarint, higanyt és társaikat) nem megfelelően tárolták.

Az Origo.hu cikke szerint a városi környezetvédelmi hivatal adatai szerint 1930-1998 között közel 300 ezer tonna vegyi hulladékot tároltak itt szabálytalanul, ezekből közel 190-féle vegyszert bocsátottak a felszín alatti vizekbe, aminek következtében a mérgező dioxin- és a fenoltartalom 17 milliószorosa az egészségügyi határértéknek. A várható élettartam a férfiaknál 42, a nőknél 47 év. 

A korábban Rasztyapino néven alapított 400 éves városka akkor kezdett el felívelni, amikor tucatnyi vegyi üzemet telepítettek a területére. A kommunista időben nagy kultusza volt Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkijnek. A lengyel származású (kisiskolásként orosz nyelvből meg is buktatták) forradalmár a bolsevikok ökle volt, a Cseka, majd a GPU elnevezésű politikai rendőrségeket vezette.

Egy időben több települést is elneveztek róla, szobrokat állítottak neki és nevének kezdőbetűiből még egy fényképezőmárkát (FED) is elneveztek, igaz ma már erről a rövidítésről az amerikai jegybank jut az eszünkbe. Rasztyapino is felvette a kommunista nevét, és érdekes módon meg is tartotta. Igaz, az 1991-ben érkezett fordulat, amikor például Dzerzsinszkij szobrát is eltávolították, van egyfajta reneszánsza, Moszkva is visszahelyezte az emlékművet.

Az esetről a Gondola közölt részletesebb írást.

Több nagy robbanás történt egy oroszországi trotilgyárban, többen megsérültek

Dzerzsinszk, 2019. június 1., szombat (MTI/TASZSZ) - Több nagy erejű robbanás történt szombaton egy trotilt gyártó üzemben az oroszországi Dzerzsinszk városában, 27 ember megsérült - közölték orosz hírügynökségek.

Állítólag az üzemben három robbanás történt, és utána tűz ütött ki, mintegy száz négyzetméter lángolt. A gyárépületekben károk keletkeztek, de a környékbeli lakóházakban nem. A lakókat nem menekítették ki, mert a tűz nem veszélyeztette őket. A helyszíni felvételeken látszik, hogy sűrű füst gomolyog az üzem felett. A robbanások következményeinek felszámolásában 350 ember és mintegy negyven munkagép vesz részt.

A Interfax hírügynökség értesülései szerint feltehetően a technológiai eljárás során elkövetett hibák okozhatták a detonációkat. Dzerzsinszk Oroszország középső részén, a Nyizsegorodi területen fekszik a Volga partján, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre. A város ma is a világ legszennyezettebb városainak egyike, bár a vegyifegyvergyártást már fél évszázada abbahagyták, de a város tele van vegyi üzemekkel, műtrágyát és mindenféle vegyszert állítanak itt elő. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport