Katalin
-2 °C
3 °C

Házkutatást tartottak a volt francia belügyminiszternél

2019.06.05. 19:30

Házkutatást tartott szerdán a francia rendőrség Gérard Collomb volt belügyminiszter, lyoni polgármester otthonában és városházi irodájában egy sikkasztási ügy vizsgálata során, erősítette meg a francia korrupcióelleni hivatal a Le Canard enchainé című hetilap értesülését.

A lap úgy tudja, hogy a polgármester több mint húsz éven át igazolatlan túlórapénzeket fizettetett ki az önkormányzati állásokban dolgozó volt barátnőjének, Meriem Nourinak, 500 ezer eurós összegben.  A Lyon városának költségvetéséről készült regionális számvevőszéki jelentés alapján indította meg a nyomozást a párizsi ügyészség korrupcióelleni hivatala.

Gérard Collomb a francia hírügynökségnek azt mondta, meglepődött azon, hogy a legalább annyira elfogadhatatlan, mint tűrhetetlen információkat kiszivárogtatták, miközben a jogi eljárástól független közigazgatási vizsgálat még nem zárult le. 

A polgármester az AFP-nek megerősítette, hogy a lyoni városháza 1995-től különböző munkakörökben alkalmazta Meriem Nourit, aki 2005 júniusban kapott állandó munkakört. Hozzátette, hogy a 2015-2017-es időszakot illetően Meriem Nouri felettesei jelzést adtak, de ő erről csak 2019 februárban értesült. Azt viszont nem árulta el, hogy a jelzésnek mi volt a tartalma.

"Azonnal kezdeményeztem egy közigazgatási vizsgálat megindítását, amelynek következtetései június végére készülnek el, és erről értesítettem az ügyészt is. Meriem Nourit 2018 eleje óta egy önkormányzati könyvtárban foglalkoztatták, azután pedig az egyik kerületi polgármesteri hivatalban, ahol jelenleg is dolgozik"  - mondta Gérard Collomb. 

A volt belügyminiszter ősszel tért vissza Lyon élére, ahol a jövő évi önkormányzati választásokon ismét indulni kíván. Úgy véli, a kiszivárogtatás valódi oka az, hogy tíz hónappal a kampány előtt politikai ellenfelei le akarják járatni. (MTI)