Facebook-posztok miatt ítéltek börtönre egy férfit Vietnámban

2019.06.06. 21:00

Hat év börtönre ítéltek egy 39 éves férfit Vietnámban, írja az MTI. A dél-vietnámi Ben Tre tartomány bírósága szerint a férfi „államellenes információkat és dokumentumokat gyűjtött, tárolt, terjesztett és hozott nyilvánosságra”, ítéletében pedig

a férfi Facebook-bejegyzéseire hivatkozott.

A 39 éves Nguyen Ngoc Anh ugyanis a közösségi hálón tiltakozott egy állami acélgyár ellen: állítása szerint a gyár több száz tonna halat pusztított el a vietnámi partoknál. Emellett a politikai foglyok szabadlábra helyezéséért kampányolt bejegyzéseiben Anh, akinek az ügyével a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet is foglalkozik. 

Az Európai Unió nem sokkal az ítélet után a férfi azonnali szabadon bocsátását követelte Vietnámtól, ezt Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője közölte: „A véleménynyilvánítás szabadsága emberi jog, és döntő jelentősége van az átláthatóság, az igazságosság, és a jólét biztosításában.”

Az EU elvárja a vietnámi hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjék el Nguyen Ngoc Anht és más olyan bloggereket, emberi jogi aktivistákat, akiket azért börtönöztek be, mert békésen kifejezték véleményüket.

Elmondta, hogy a vietnámi alkotmány biztosítja Anh jogát a békés véleménynyilvánításra, viszont ezzel az ítélettel „Vietnám megsérti saját alkotmányát és nemzetközi kötelezettségeit is”.

Bár a vietnámi vezetés szerint senkit sem tartanak fogva politikai nézetei miatt, a kommunista egypártrendszerben igyekeznek elhallgattatni a kormánykritikus hangokat. A The 88 Project nevű amerikai megfigyelőközpont úgy tudja, több mint kétszáz politikai fogoly raboskodik az ország börtöneiben. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM