Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Putyin: A gazdasági és társadalmi érdekek fontosabbak, mint a kémjátszmák

2019.06.06. 19:01

Vlagyimir Putyin mítosznak nevezte azt az állítást, hogy Oroszország gyenge Európát akar. Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire. „Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme" – jelentette ki.

Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani, mondta egy másik kérdésre válaszolva.

Putyin felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában.

„A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák" – utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai. Moszkvának és Londonnak „félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia".

Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre. „Rengeteg más dolgom volt (...) és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre" – hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.

Az orosz államfő azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük. Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról.

A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába. Azt mondta, vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik.