Vazul
11 °C
25 °C

Amerikai cirkáló tett keresztbe egy orosz hadihajónak

2019.06.07. 11:08

Egy amerikai cirkáló váratlanul útját keresztezte egy orosz hadihajónak a Kelet-kínai-tengeren, hirtelen irányváltásra kényszerítve, írja az MTI az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálatára hivatkozva. A történet amerikai verziójáról nem közölt információt az MTI.

Az incidens közép-európai idő szerint 5 óra 35 perckor történt. Az oroszok szerint az amerikai Chancellorsville cirkáló ekkor hirtelen irányt váltott, és mindössze 50 méterre haladt el az orosz Admiral Vinogradov nagy tengeralattjáró-elhárító hajó orrától: az összeütközés elkerülésére az orosz hadihajó "rendkívüli manőver" végrehajtására kényszerült.

Ezt megelőzően az orosz és az amerikai flottakötelék párhuzamosan haladt.

Az orosz haditengerészet közleménye szerint az amerikai hajó parancsnokának nemzetközi hullámhosszon „tiltakozásukat fejezték ki, és rámutattak arra, hogy az ilyen lépések megengedhetetlenek".

Az orosz 1115-ös projekt keretében megépített nagy tengeralattjáró-elhárító hajók feladata a nukleáris tengeralattjárók elleni küzdelem az óceánon. Az Admiral Vinogradov vízkiszorítása 7,5 ezer tonna, a Chancellorsville-é 9,8 ezer tonna.