Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Elhalasztják az önkormányzati választásokat Albániában

2019.06.08. 22:40 Módosítva: 2019.06.08. 23:21

Az albán köztársasági elnök törölte a közelgő önkormányzati választásokat arra hivatkozva, hogy csökkenteni kell a politikai feszültséget az országban – írja az AP

Ilir Meta nyilatkozata szerint azért jár el így, mert „a jelenlegi körülmények nem biztosítják a szükséges feltételeket egy valódi, demokratikus, reprezentatítv és teljes jogú választáshoz” – amit egyébként június 30-án tartottak volna. Edi Rama, az ország miniszterelnöke ezzel szemben továbbra is a június 30-i választásokat tartja hivatalosnak az Albanian Daily News híre szerint. 

Az ellenzéket támogató albánok ezrei gyűltek össze szombaton, hogy a kormány ellen tüntessenek Tiranában. A jobboldali Demokrata Párt által vezetett ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy közük van a szervezett bűnözéshez és a szavazást is manaipulálták. A kormány tagadja az állításokat.

Az ellenzéki vezetők előrehozott választásokat akarnak, míg az Európai Unió azt kéri, hogy utasítsák el az erőszakot, és próbáljanak párbeszédet kezdeményezni a politikai válság megoldása érdekében.