Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Nem loboghat szivárványos zászló a Pride alatt több amerikai nagykövetségen

2019.06.08. 07:32

Több amerikai nagykövetség nem kapta meg idén az engedélyt a minisztériumától arra, hogy a korábbi szokásoknak megfelelően az LMBT büszkeség hónapjának idejére felvonják a szivárványszínű zászlót – írja az MTI amerikai sajtójelentések nyomán.

Az NBC úgy értesült, hogy az érintettek között van az izraeli, a németországi és a brazíliai nagykövetség is.

A berlini nagykövetség esetében ez azért különösen érdekes, mert az ottani amerikai nagykövet, Richard Grenell maga is vállaltan meleg és a szexuális kisebbségek jogainak hangos szószólója. A CNN megkeresésére a washingtoni külügyminisztérium egy névtelenséget kérő forrása elmondta: korábban bevett rutin volt, hogy júniusban a nagykövetségen felvonják a szivárványos zászlót, de idén erre nem adták meg az engedélyt.

Arra a kérdésre, hogy ez felzaklatta-e a nagykövetet, a forrás igennel válaszolt. "Úgy áll, hozzá, hogy oké, akkor majd lobogni fog a zászló a nagykövetség épületében, az ablakban, a balkonon és mindenhol máshol" – idézte a diplomatát a CNN. A meg nem adott engedély ugyanis csak a nagykövetségek zászlórúdjára vonatkozik, arra nem lehet felvonni a szivárványszínű zászlót, bárhol máshol megjelenhet.

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok lesz a szexuális kisebbségek kriminalizációja elleni küzdelem zászlóvivője a világban, de jogvédők bírálták a Trump-kormányt, mert úgy ítélik meg, hogy hazai földön viszont felszámolja a meleg, biszexuális és transznemű emberek jogvédelmét.