András, Andor
-3 °C
3 °C

Tömegtüntetések zavarták meg a kazah elnökválasztást

000 1HD2ZQ
2019.06.10. 15:24

Kaszim-Zsomart Tokajev - a Kazahsztánt a Szovjetunió 1991. évi szétesése óta vezető Nurszultan Nazarbajev kijelölt utóda - nyerte a kazah elnökválasztást a hétfőn közzétett eredmények szerint, amit az MTI idézett.

A 66 éves Tokajev máris közölte, hogy tanítójának nyomdokaiban halad.

A márciusban váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev továbbra is fontos politikai szerepet tölt be a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban. Ő maradt az ország biztonsági tanácsának elnöke, és továbbra is ő vezeti a kormányzó Fényes Haza (Nur Otan) pártot. Ráadásul utódja, Tokajev az ország fővárosát, Asztanát is róla nevezte át Nur-Szultanra.

Tokajevet azért még nem szereti annyira a kazah nép, a szavazatok 70,8 százalékával választották meg, míg a legutóbbi elnökválasztáson Nazarbajev 97,75 százalékot kapott.

A központi választási bizottság szerint a vasárnap tartott szavazáson a választásra jogosultak 77,4 százaléka vett részt. A szavazatok 16,2 százalékával Amirzsán Koszanov ellenzéki politikus, az Ult tagdiri (Nemzet sorsa) nemzeti-hazafias mozgalom jelöltje a valaha legtöbb szavazatot elérő kazahsztáni ellenzéki elnökjelölt lett.

A voksolást tömegtüntetések és több száz őrizetbe vétel kísérte

A szemmel láthatólag alaposan előkészített menetrendbe azonban hiba csúszott, elsősorban az országszerte tartott tüntetések miatt, amelyek szervezői az általuk eleve lejátszottnak ítélt elnökválasztás bojkottjára szólítottak fel.

Nur-Szultanban és Almatiban az AFP újságírói több száz őrizetbe vételnek voltak szemtanúi. A francia hírügynökség egyik tudósítóját rövid időre előállították, egy operatőrétől pedig elkobozták a felszerelését.

Marat Kozsajev belügyminiszter-helyettes szerint mintegy ötszáz embert szállítottak be a két város rendőrkapitányságára. A politikus a nem engedélyezett tüntetéseket szervező radikális elemekre hárította a felelősséget.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója szerint a választást beszennyezte az alapvető szabadságjogok megsértése - így a nyilvánosan tiltakozók elleni fellépés -, valamint a voksolás során tapasztalt sok szabálytalanság. A választás a kormányzó párt által uralt politikai környezetben zajlott, és ez korlátozta a bíráló hangokat, írták közleményükben.

A választás napján tapasztalt szabálytalanságok és az előírt eljárások megsértése azt jelenti, hogy a tisztességes szavazatszámlálást nem lehetett biztosítani.