Ferenc
10 °C
29 °C

Több amerikai katona lesz Lengyelországban

2019.06.10. 15:13

Mennyiségében és minőségében is bővül az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban, a védelmi tárcák erről szóló politikai megállapodását szerdán Washingtonban írja alá Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök, közölte hétfőn a lengyel államfő kabinetfőnöke.

Az MTI tudósítása szerint Krzysztof Szczerski megerősítette: a megállapodás a kétoldalú és a NATO-n belüli védelmi vállalások és garanciák jellegéről szóló politikai nyilatkozatból áll, másrészt nagyon részletesen szól a megnövelt amerikai katonai jelenlét összes eleméről és formájáról.

A politikai megállapodást több technikai, végrehajtási megállapodás követi majd. Ezek kidolgozása azonban nem napok, hanem hónapok kérdése. Szczerski a térség és a NATO számára egyaránt fontosnak nevezte a készülő dokumentumot.

A lengyel sajtó tavasszal írt arról, hogy felgyorsul a lengyelországi amerikai katonai jelenlét megerősítése. A bővítést Duda a tavaly szeptemberben tett washingtoni látogatásakor Trumppal folytatott tárgyalásán szorgalmazta.

Lengyelországba 2017-ben úgynevezett állandó rotációs jelleggel telepítettek amerikai alakulatokat, amelyek személyi állományát félévente cserélik. A Rzeczpospolita hétfőn megírta: a dokumentum értelmében az amerikai kontingenst 1300 ezer fővel, 6 ezerre növelik, és Lengyelország 2 milliárd dollárt költ az amerikaiak által igénybe veendő katonai infrastruktúra fejlesztésére. Ugyanezt az összeget említette Duda a Trumppal tavaly folytatott washingtoni megbeszélése után.