Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Radioaktív anyagot szállító kisteherautó borult fel a német autópályán

2019.06.11. 16:51 Módosítva: 2019.06.11. 16:52

Hétfőn este felborult a német A8-as autópályán egy radioaktív anyagot szállító transzporter. A baleset késő este történt a Baden-Württemberg tartományban található Rutesheimnél, írja a Bild. Szerencsére nem sérültek meg a sugárzó anyagot tartalmazó csomagok.

A radioaktív anyagokat tartalmazó dobozokat egy Ford Transit transzporter szállította Stuttgart felé. Egy a közelében haladó Mercedes vízre futott, a kocsi sofőrje elveszítette uralmát az autó felett. A Mercedes először a beton elválasztó elemeknek ütközött, majd a kisteherautónak, amely felborult és az oldalára billenve állt meg az autópályán. A teherautó sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség kiérkezése után derült ki, hogy a Ford Transit több doboznyi radioaktív anyagot szállít, ezért riadóztatták a katasztrófavédelem szakembereit. Ők állapították meg, hogy a dobozok nem sérültek. A vizsgálat idejére az autópályát teljesen lezárták. A dobozokat ezután átrakták egy másik autóba, és azzal szállították el őket.

A német rendőrség azt közölte: ilyen kis mennyiségű lutécium szállítását nem kell előre bejelenteni, ahhoz nem szükséges külön engedély. Az anyagot szabályszerűen szállították, a csomagok nem sérültek meg, és nem szabadult ki a környezetbe veszélyes anyag.

A kisteherautó Hollandiából érkezett, de arról egyelőre nem közöltek információt, hogy mi volt a célállomása. A lutéciumot egyebek mellett a nukleáris medicinában alkalmazzák. A természetes lutécium (Lu) 97,41 százalékban egy stabil, 2,59 százalékban pedig egy hosszú élettartamú radioaktív izotópból áll. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!