Radioaktív anyagot szállító kisteherautó borult fel a német autópályán

2019.06.11. 16:51 Módosítva: 2019.06.11. 16:52

Hétfőn este felborult a német A8-as autópályán egy radioaktív anyagot szállító transzporter. A baleset késő este történt a Baden-Württemberg tartományban található Rutesheimnél, írja a Bild. Szerencsére nem sérültek meg a sugárzó anyagot tartalmazó csomagok.

A radioaktív anyagokat tartalmazó dobozokat egy Ford Transit transzporter szállította Stuttgart felé. Egy a közelében haladó Mercedes vízre futott, a kocsi sofőrje elveszítette uralmát az autó felett. A Mercedes először a beton elválasztó elemeknek ütközött, majd a kisteherautónak, amely felborult és az oldalára billenve állt meg az autópályán. A teherautó sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség kiérkezése után derült ki, hogy a Ford Transit több doboznyi radioaktív anyagot szállít, ezért riadóztatták a katasztrófavédelem szakembereit. Ők állapították meg, hogy a dobozok nem sérültek. A vizsgálat idejére az autópályát teljesen lezárták. A dobozokat ezután átrakták egy másik autóba, és azzal szállították el őket.

A német rendőrség azt közölte: ilyen kis mennyiségű lutécium szállítását nem kell előre bejelenteni, ahhoz nem szükséges külön engedély. Az anyagot szabályszerűen szállították, a csomagok nem sérültek meg, és nem szabadult ki a környezetbe veszélyes anyag.

A kisteherautó Hollandiából érkezett, de arról egyelőre nem közöltek információt, hogy mi volt a célállomása. A lutéciumot egyebek mellett a nukleáris medicinában alkalmazzák. A természetes lutécium (Lu) 97,41 százalékban egy stabil, 2,59 százalékban pedig egy hosszú élettartamú radioaktív izotópból áll. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport