János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbuktatta Kurzot, de ősztől újra vele kormányozna az osztrák Szabadságpárt

2019.06.11. 17:46

Legkorábban szeptember 29-én tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában, írja a Die Presse. Keddi ülésén elfogadta ugyanis a bécsi parlament alkotmányügyi bizottsága a szociáldemokrata (SPÖ) és a szabadságpárti (FPÖ) képviselők javaslatát. Ez szerdán kerül a bécsi parlament alsóháza elé, és egyelőre úgy tűnik, át fog menni a szavazáson az ellenzéki szocdemek és a Strache-botrány után a koalícióból kilépett szabadságpárti képviselők voksaival.

Az eddigi nagyobbik kormányerő, a Néppárt (ÖVP) viszont a tervezet ellen fog szavazni: Wolfgang Gerstl, a párt képviselője szerint a szeptember végi időpont szembemegy Alexander Van der Bellen államfő javaslatával, aki rövid kampányidőszakot kért a pártoktól. Az ÖVP egy két héttel korábbi dátumot, szeptember 15-ét javasolt a bizottságnak, amit viszont az SPÖ-FPÖ alkalmi koalíciója leszavazott. Gerstl szerint

sajnálatos, hogy a vörös-kék szövetségnek fontosabb a pártérdek, mint a lakosság és az államfő érdeke.

Sebastian Kurz volt kancellár pártja, a Néppárt máris szembehelyezkedett az általuk csak színeik alapján vörös-kéknek címkézett ellenzéki koalícióval. Friss kampányplakátjaikon az utcákon is azt hirdetik, hogy ugyan az ellenzéki SPÖ-FPÖ összefogás leszavazta Kurz egyhetes kisebbségi kormányát, de dönteni a nép fog, a Kurz-féle új Néppárt útja pedig már elkezdődött.

Nem véletlen, hogy Kurzék az eddigi koalíciós partnerük, a Szabadságpárt ellen hangolják magukat. Az osztrák sajtó szerint ugyanis a Néppárt, ami az EP-választásokon is látványosan megerősödve jött ki a Strache-balhéból, egy, az FPÖ-nél lényegesen kisebb méretű partnerrel fogna össze és kormányozná ősztől Ausztriát.

Itt szóba jöhetnek a Zöldek, de leginkább a liberális, pinkben pompázó NEOS, akik támogatták is volna Kurz kisebbségi kormányát, és akik a közvélemény-kutatások szerint egyaránt 9-10 százalék körül állnak. Ha Kurz tényleg nem fog bevállalni egy újabb ciklust a Szabadságpárttal, akár egy hárompárti ÖVP-Zöldek-NEOS koalíció is összejöhet a szeptemberi választások után.

A kékekként is emlegetett FPÖ viszont akár kész lenne újra koalícióra lépni a feketéből türkizzé vedlett Néppárttal. Az eddigi szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl ugyanis egy kedden megjelent Facebook-posztban váratlanul együttműködést ajánlott Sebastian Kurz-nak:

Kurz úr, ez nagyon egyszerű! Ha fél egy Vörös-Kék koalíciótól, segíthetünk Önnek. Együtt mehetünk tovább a választások után a népszerű reformok útján, amit Ön az ÖVP régi pártelitjétől való félelmében hagyott nemrég hátra. Ezt kívánná a nép többsége is.

Hozzátette, az eddigi ÖVP-FPÖ koalíció nagyszerű munkát végzett, de személyesen neki is lenne dolga a belügyminisztériumban, ami szintén a nép érdekeit szolgálná. Bejegyzése végén Kurznak üzent azzal, hogy 

Az Ön döntésétől függ, hogy az utunk elkezdődött, vagy már most véget ért. A zöld és pink jelzések tévútra visznek, egyenesen a zsákutcába. Kövesse inkább a kék táblákat! :)

Ugyanezen a véleményen van az FPÖ új elnöke, Norbert Hofer is: szerinte a sikeres út – amivel most Sebastian Kurz kampányol – véget ért, egy koalíció a Zöldekkel vagy a NEOS-szal pedig visszafordulás lenne a Néppártnak, üzente közleményében.

A közvélemény-kutatásokat Kurz Néppártja toronymagasan vezeti hetek óta, az osztrákok 37-38 százaléka szavazna rájuk. Ezzel közel rádupláznak az őt bizalmatlansági indítvánnyal leváltó szocdemekre és az eddigi koalíciós társ FPÖ-re is, akik fej fej mellett haladnak, sőt:

a Strache-botránytól megtépázott Szabadságpárt már néhol előzi az elmúlt éveket ellenzékben töltő SPÖ-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!