Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Döntött a szlovén kormány, megtizedelik a medvéket és a farkasokat

2019.06.12. 16:45

Elfogadta a mezőgazdasági minisztérium által indítványozott, a túlszaporodott medvék és farkasok megritkításáról  szóló törvényjavaslatot a szlovén kormány, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és emberre is veszélyesek lehetnek – írja az MTI.

A törvényjavaslat szerint 200 medvének kell pusztulnia: közülük 175-öt kilőnek, a többi eltűnését pedig természetes fogyás (vagyis elhullás, illetve közlekedési és más balesetek) útján tervezik elérni. Szlovéniában a 20. század elejére csaknem kihaltak a medvék, mára viszont annyira elszaporodtak, hogy több mint kétszeresét teszik ki az optimálisnak számító, 400 egyedből álló populációnak.

Szakértők szerint ez már az a szint, ahol a további növekedést nem szabad megengedni. Az elszaporodott medvék sok kárt tesznek a jószágban, így a gazdák dühösek a kormányra, a hatóságok szerint pedig a medvék veszélyt jelenthetnek az emberre is. 

A tervezetben emellett 11 farkas kilövését is előirányozzák, az állatok ugyanis idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot öltek meg Szlovéniában. A mezőgazdasági minisztérium szerint Szlovéniában jelenleg 12 farkasfalka él, 5-10 állatból álló csoportokban. 

A medve- és farkasállomány ritkítására egyébként két évvel ezelőtt is tett már kísérletet a kormány, egy civil természetvédő szervezet azonban sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a kormány korábbi határozatát.