Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Háromszáz városban tüntettek a cseh miniszterelnök lemondását követelve

2019-06-05T092042Z 2097231193 RC1387902CD0 RTRMADP 3 CZECH-BABIS
2019.06.12. 05:33

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelő tüntetések voltak kedd este háromszáz csehországi városban, írja az MTI a cseh média alapján. A legtöbben Morvaország legnagyobb városában, Brünnben gyűltek össze, ott mintegy hatezren demonstráltak. Más településeken jellemzően néhány száz fős tiltakozások voltak.

A demonstrációkat meghirdető Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet ezúttal nem tartott tiltakozást Prágában, ahol egy héttel ezelőtt becslése szerint 120 ezer ember vonult az utcákra Babis, illetve Marie Benesová igazságügyi miniszter távozását követelve. A következő tüntetést a fővárosban június 23-ára tervezik.

A demonstrációknak alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az eset kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések szerint Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen. Bár Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cégeket érintő döntésekre.

Babis múlt szombaton reagált az első nagy tüntetésre: azt nyilatkozta, Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni. A cseh kormányfő Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve többek között azt mondta, "a Cseh Köztársaság nem Szlovákia, a Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány", a tiltakozások pedig nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.

"Értem én, hogy tiltakozások vannak, ezt el is fogadom. Ebben a térben sok a valóságnak nem megfelelő tény. Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel" - jelentette ki Babis.

A demonstrálók egyébként azért követelik Marie Benesová távozását is, mert szerintük kinevezésének legfőbb célja tulajdonképpen az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

(Borítókép: David W Cerny / Reuters)