Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Putyin felmentette a két rendőrtábornokot, akik jogtalanul tartóztatták le az orosz újságírót

2019.06.13. 18:25

Felmentett két rendőrtábornokot csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután beosztottjaik megkísérelték hamis bizonyítékok alapján letartóztatni Ivan Golunov tényfeltáró újságírót.

A Golunov elleni alaptalan vádak ejtését kedden jelentette be Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter. A tárcavezető egyúttal kezdeményezte az elnöknél Andrej Pucskov vezérőrnagy, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnoka, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagy, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetője felmentését.

Golunov elengedésének dacára Moszkvában szerdán tiltakozást rendeztek a biztonsági szervek önkénye ellen. Civil források szerint a rendőrség a megmozdulások több mint félezer részvevőjét előállította, köztük Alekszej Navalnij ismert ellenzéki vloggert. Éjszakára sajtóértesülések szerint már csak négy embert tartottak benn, beleértve Navalnijt is, akire 30 napig terjedő adminisztratív elzárást szabhatnak ki, nem engedélyezett nyilvános megmozdulás szervezése címén.

Az újságírót pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a rendőrség, az állítva, hogy a hátizsákjában és a lakásán szintetikus kábítószert (mefedront) találtak, amelyet értékesíteni szándékozott. Mint utóbb szakértői vizsgálatok bebizonyították, Golunov nem érintkezett a "bizonyítékokkal", és nem fogyasztott kábítószert.