Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Családját féltve külföldre menekült a moldovai ellenzéket vezető oligarcha

2019.06.17. 14:53

Saját és családja biztonságát féltve távozott külföldre Vladimir Plahotniuc oligarcha, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) elnöke, írja az MTI. A pártelnök hétfőn Facebook-oldalán megerősítette a hét végén felröppent híreket, amelyek szerint elhagyta az országot.

Idő kell arra, hogy szavatolni tudjam a saját és családom biztonságát, amely nehéz megpróbáltatásokon ment keresztül, beleértve az elrablásomra tett kísérletet tavaly külföldön. A gyerekeim félnek, a családom fél. Sehol sem érezzük magukat biztonságban

– írta az MDP elnöke. Fogadkozott ugyanakkor, hogy a politikából nem távozik, pártja pedig ellenzékben is folytatja a politikai küzdelmet, hogy külföldi érdekcsoportok ne tegyék rá a kezüket az országra.

Ide tartozik, hogy Maia Sandu, az új koalíciós kormány miniszterelnöke azzal fenyegetőzött szombaton, hogy felelősségre akarja vonni mindazokat, akik visszaéltek a hatalmukkal, köztük Vladimir Plahotniucot.

Moldovában februárban tartottak választásokat, amelyek után az ország hónapokra politikai patthelyzetbe került, mert egyetlen politikai erőnek sem sikerült kormányt alakítania. Végül az Európai Unió-párti ACUM (Most) pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt június 8-án megegyezett, hogy kormányt alakítanak és támogatják Maia Sandu volt oktatási miniszter és világbanki tanácsadó kormányfői kinevezését.

Az alkotmánybíróság viszont azt megelőzően úgy határozott, hogy amennyiben június 7-ig nem alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni, és a törvényhozók által hozott, a kormányalakítással kapcsolatos minden döntés érvénytelen lesz.

Az alkotmányjogi patthelyzetet azzal oldották fel, hogy Pavel Filip kormánya pénteken lemondott, az alkotmánybíróság érvénytelenítette azokat a korábbi határozatait, amelyek megkérdőjelezték az új kormány legitimitását, és szombaton megalakult Maia Sandu kabinetje.