Emma
-2 °C
6 °C

Civil repülőteret támadtak Szaúd-Arábiában a húszi lázadók

2019.06.17. 05:28

Húszi lázadók újabb dróntámadást intéztek hétfőre virradóra a délnyugat-szaúd-arábiai Abha melletti polgári repülőtér ellen – jelentette az MTI a húszik által ellenőrzött al-Maszíra televízió alapján.

Szaúdi részről egyelőre nem erősítették meg a légitámadás tényét.

Az Irán támogatását élvező síita felkelők az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is.

A jemeni határtól mindössze 200 kilométerre északra található abhai repülőtér ellen már június 12-én végrehajtottak légi csapást, a támadásban akkor huszonhat civil megsebesült, köztük három nő, két gyerek és több külföldi is.

A múlt pénteken öt, Jemenből érkező, robbanószerekkel megrakott drónt fogott el és semmisített meg a szaúdi légvédelem. A Rijád vezette szövetség szóvivője, Turki al-Máliki akkor kijelentette: Szaúd-Arábia fenntartja magának a jogot, hogy megfelelő válaszlépéseket tegyen. Elmondta: a támadás során használt robotrepülőgépek azt bizonyítják, hogy Irán továbbra is korszerű fegyverekkel látja el a síita húszikat

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A konfliktusban a sajtóban rendszeresen felbukkanó összesítések szerint több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakos többségét éhínség fenyegeti.