Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Salvini elfelejtette, hogy volt egy migrációellenes európai vezető, aki Trump megválasztásának szurkolt

2019.06.18. 05:19

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most - állapította meg hétfőn Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután tanácskozott Michael Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel - írta az MTI. 

A hosszú távú védelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartását mind Róma, mind Washington fontos értéknek tartja - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből, amely beszámolt a külügyminiszterrel folytatott találkozóról. Eszerint Salvini a két országnak a NATO és a G7 keretében folytatandó hosszú távú együttműködése számos területéről tanácskozott Pompeóval. A külügyminisztérium közlése szerint az olasz vendég a megbeszélés során felhívta a figyelmet az Oroszország és Irán magatartása miatti biztonsági kockázatokra, valamint az olasz amerikai védelmi együttműködés fontosságára.

A Mike Pence alelnökkel folytatott megbeszélés után Salvini lelkesen állapította meg, hogy a két ország most közelebb áll egymáshoz, mint valaha. Mint fogalmazott, 99 százalékban egyetértenek. "Pence kifejezte óhaját, hogy hosszú távon dolgozzon velem és Olaszországgal" - mondta Salvini. "Amikor Trumpot 2016-ban megválasztották, mi voltunk az egyetlenek, akik neki szurkoltunk, s ezt itt nem felejtették el" - tette hozzá. Itt érdemes megjegyezni, hogy Salvini magyar barátja is Trumpnak szurkolt. 

A francia német "túlzott hatalom" évei után talán Washingtonban is megértették, hogy van alternatíva Párizzsal és Berlinnel szemben - mondta az olasz miniszterelnök-helyettes, aki szerint Olaszország ki fog törni a "ketrecből", nem fogja beérni a Brüsszel által eléje szórt morzsákkal. "Ha hagyják, hogy magunk alakítsuk Olaszországot, semmitől és senkitől sem félünk" - mondta, majd hozzátette: Róma számít Brüsszel "jóérzésére" és Washington támogatására.