Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Meghalt a negyven napja kómában lévő, agyba-főbe vert ukrán újságíró

2019.06.20. 10:48

Meghalt a kórházban Vadim Komarov ukrán újságíró, akit még május 4-én ütöttek le az Ukrajna középső részén lévő Cserkaszi városában, fényes nappal az utcán. A férfit betört fejjel, eszméletlenül fekve találták meg járókelők, akik riasztották a mentőket, a kórházban megműtötték, de nem tért magához. Kómába esett, és a támadás után több mint negyven nappal meghalt.

Annak idején szemtanúk arról számoltak be a rendőrségnek, hogy egy ismeretlen férfi támadt az utcán haladó újságíróra, ütni kezdte, majd eltűnt a helyszínről. 

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője a Facebookon írt bejegyzésében egyértelműen Komarov újságírói tevékenységével hozta összefüggésbe az ellene elkövetett támadást, és - mint írta - ugyanezen az állásponton vannak az áldozat kollégái is. 

"Komarov több helyi politikus számára lehetett kényelmetlen. Kínos kérdéseket tett fel a helyi szinten zajló korrupcióról, és több nagy visszhangot kiváltó üggyel foglalkozott" - említette meg Tomilenko. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában gyakori az újságírók ellen elkövetett fizikai agresszió, és mivel a tettesek rendre büntetlenül ússzák meg, ez újabb támadásokat ösztönöz. 

Az újságíró-szövetség parlamenti meghallgatásokat követel az újságírók biztonságának kérdéséről és a szólásszabadságról. "Tényleges és nem pusztán deklaratív védelmet követelünk az újságíróknak" - mondta.