Virág
0 °C
2 °C

Az erőszakos grúz tüntetések miatt az elnöknek meg kellett szakítania a hivatalos útját

000 1HP2SE
2019.06.21. 09:52

Megszakította fehéroroszországi látogatását pénteken Szalome Zurabisvili grúz elnök a grúz parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés miatt. A tüntetést az váltotta ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen.

Zurabisvili előző nap érkezett Minszkbe, és pénteken tárgyalt volna a fehérorosz elnökkel és miniszterelnökkel, illetve a parlament vezetőivel.

Az előzményekhez tartozik, hogy csütörtökön tartották a grúz parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a grúz parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban.

Több tucat grúz ellenzéki képviselő megzavarta a közgyűlést, behatolt az ülésterembe, szanaszét dobálta Gavrilov jegyzeteit, vízzel locsolta le őt, és követelte, hogy távozzanak a parlamentből az orosz "megszállók". A parlamentben és az épületen kívül összegyűlt ellenzékiek pólóin olyan feliratok voltak, amelyek Oroszországot és vezetőit ócsárolták. A gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket kimenekítették. 

Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt több tízezres tömeg gyűlt össze, a tüntetők megpróbáltak behatolni a parlamentbe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását, és összetűztek a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel; üvegpalackokkal dobálták őket, elragadták a pajzsukat, néhányuk fejéről lerángatták a sisakot. A rendőrök péntekre virradóra, több órán át tartó összecsapások után feloszlatták a tüntetést, gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen. 

A grúz média szerint a rendőrség több tucat tüntetőt előállított, az egészségügyi minisztérium közlése szerint 52 ember, köztük 38 rendőr megsérült.