Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Orbán: A nevek kimondásával ügyesen kell bánni

2019.06.21. 15:11 Módosítva: 2019.06.21. 15:13

Csütörtökön kiderült, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális politikusai nem szavazzák meg Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet az Európai Bizottság élére, pénteken pedig Orbán Viktor kormányfő már meg is magyarázta a fejleményeket. Az MTI szerint a magyar miniszterelnök azt mondta: Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket.

  • Szerinte Magyarországon a Fidesz nagy támogatást kapott, az 53 százalék „példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs”.
  • Ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják.

Orbán azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki „ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”. 

A kormányfő azt mondta, „ezt a két vállalást a tegnapi napig” sikeresen teljesítette, mert „a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek”, és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg, „távozásuk jó hír Magyarország számára”.

Ami még egészen különlegessé teszi a helyzetet, hogy a Fidesz a 751 európai parlamenti képviselői helyből mindössze 14 képviselői hellyel érte el.

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e esélyük fontos uniós posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt: „Igen, jó esélyünk van rá.” A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltjük is van, és jó esély van arra, hogy az egyeztetéseken kellő súllyal képviseljék a visegrádi csoportot – mondta. „A nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni”, mert van, akinek növeli, és van, akinek csökkenti az esélyeit a neve elhangzása – mondta.

Az ütemezésnek, a diszkréciónak, a megfelelő időpontban való előretörésnek megvan a maga logikája.

Az biztos, hogy a hét közepén a V4-ek személyesen is találkoznak, hogy „az utolsó egyeztetéseket is elvégezzük”. Aztán vasárnap este a visegrádi csoport megpróbálja képviselni Közép-Európa érdekeit. Az esélyek jók, „vannak jó jelöltjeink, szerintem be is fognak futni” – jelentette ki.