Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Irán nem hiszi el Trumpnak, hogy megtámadta volna őket

2019.06.22. 12:08

Irán nem veszi komolyan, hogy Donald Trump amerikai elnök azt állította: támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges nagy számú halálos áldozat miatt.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője ugyanazt mondta, mint korábban magasabb rangú iráni tisztségviselők: az ország határai sérthetetlenek, Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Nem számít, mit mondott az amerikai elnök a támadás tervéről és annak visszavonásáról, "csak az számít, hogy nem tűrjük el határaink megsértését, és hogy következetesen reagálunk minden veszélyre", mondta a szóvivő.

Az iráni fegyveres erők egyik szóvivője így nyilatkozott az ügyről:

Bármilyen hibát kövessenek is el Irán ellenségei – különösen Amerika és regionális szövetségesei –, az olyan volna, mintha puskaporos hordóba lőnének, mert a tűz magát Amerikát, regionális érdekeltségeit és szövetségeseit is porrá égetné.

Donald Trump péntek este egy interjújában azt mondta, hogy nem akar háborút Iránnal, tárgyalni akar vele, de ha mégis háború robbanna ki, akkor az mindent megsemmisítene.

Az amerikai drónt pénteken lőtték le a Hormuzi-szoros felett, de már hetek óta egyre mérgesebb az amerikai-iráni viszony. (MTI)