Virág
0 °C
2 °C

Kim Dzsongun kiváló levelet kapott Trumptól

2019.06.23. 09:06 Módosítva: 2019.06.23. 09:29

Kim Dzsongun észak-koreai vezető „kiváló levelet kapott" Donald Trump amerikai elnöktől, jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A hírügynökség hozzátette: Kim Dzsongun értékeli az amerikai elnök „politikai ítélőképességét és rendkívüli bátorságát", ezért „figyelmesen tanulmányozni fogja a levél érdekes tartalmát".

A KCNA nem részletezte, hogy pontosan miről szólt az üzenet, írja az MTI. A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg, hogy Trump levelet küldött volna Kimnek. Ezzel szemben a dél-koreai elnöki hivatal jelezte: tud az üzenetről, és kedvezőnek tartja, hogy továbbra is a legmagasabb szinten zajlik párbeszéd Phenjan és Washington között. A levél időzítéséhez hozzátartozik, hogy Trump a jövő héten Szöulban találkozik majd Mun Dzsein dél-koreai elnökkel, írja a BBC.

Június 11-én Trump beszámolt róla, hogy nagyszerű és nagyon szívélyes levelet kapott Kimtől. Az amerikai elnök megerősítette: bízik Észak-Koreában annak ellenére, hogy eddig nem tapasztalt kézzelfogható előrelépést az atommentesítés terén.

Az amerikai-észak-koreai párbeszéd intenzitása alábbhagyott Trump és Kim februári hanoi csúcstalálkozója óta. Az Egyesült Államok jelezte: csak azután hajlandó feloldani a szankciókat, hogy Észak-Korea felszámolta nukleárisfegyver-arzenálját. Phenjan ellenben a lépcsőzetes megközelítést támogatja, és azt várja, hogy az atommentesítés irányába tett minden egyes lépését amerikai engedmények kövessék.