Emma
-2 °C
6 °C

Megszökött a börtönből a calabriai maffia vezetője, a milánói kokainkirály

2019.06.24. 19:08

Hétfőn megszökött uruguayi börtönéből a calabriai maffia 52 éves vezetője, Rocco Morabito, aki három rabtársával együtt szabadult idő előtt a montevideói börtönből. Morabito és társai szökését az uruguayi belügyminisztérium jelentette be, az ügyben az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini azonnali magyarázatot vár.

A négy férfi a börtön tetején ütött lyukon keresztül menekült el, majd betörtek egy környékbeli lakásba, ahol pénzt loptak egy ott élő nőtől, írja az MTI.  A 'ndrangheta vezetőjét 2017 szeptemberi letartóztatásakor Marco Minniti akkor olasz belügyminiszter az első számú szökevénynek nevezte a calabriai maffia tagjai közül.

A milánói kokainkirály néven is ismert Morabito 2017-es letartóztatása előtt 1994 óta volt szökésben, távollétében bűnszervezethez való tartozás, kokaincsempészet és egyéb súlyos bűncselekmények vádjával ítélték el, 30 év börtönbüntetést kapott. Előtte már tíz éve Uruguayban élt hamis papírokkal, ahol szintén kábítószer-csempészettel foglalkozott, ő intézte a szer Észak-Olaszországba jutását.

Aggasztó és súlyos, hogy egy olyan bűnöző, mint Rocco Morabito, a 'ndrangheta vezetője képes volt megszökni egy uruguayi börtönből, miközben folyamatban volt a kiadatási eljárása Olaszországnak

– mondta az ügyben Salvini, aki ígéretet tett, hogy tisztázzák Morabito szökésének körülményeit. Hozzátette, hogy a föld alól is előkerítik Morabitót.

Az uruguayi El País című napilap szerint Morabitót még nem adhatták ki Olaszországnak, mert fellebbezett az uruguayi legfelsőbb bíróságnál.