Vilma
3 °C
13 °C

Akár 40 fok is lehet Németországban

2019.06.24. 15:27

Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), akár a több mint hetvenéves melegrekord is megdőlhet a következő napokban, írja az MTI.

A DWD az ország területének nagyjából kétharmadára hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérséklet az északi és északkeleti régiót kivéve legalább két napon keresztül mindenütt meghaladhatja a 32 fokot. A délnyugati térségben szélsőségesen erős UV-B sugárzás is lesz.

Az Ulla nevű fronttal Afrikából Németország fölé örvénylő száraz, meleg légtömegek révén napról napra nagyobb lesz a kánikula. Kedden 37 fok körül tetőzhet a meleg, de a Rajna mentén akár 39 fok is lehet. Várhatóan a szerda lesz a hét legforróbb napja, amikor már az Északi-tenger és a Balti-tenger partján is megközelíti a 30 fokot a napi csúcshőmérséklet, az ország nyugati részén pedig 39-40 fok is lehet.

Így nagy valószínűséggel már a hét első felében megdől az 1947-ben felállított 38,2 fokos júniusi melegrekord Németországban.

7 500h anom.eu .png
Fotó: severe-weather.eu

A hőség tartós marad, a napi csúcshőmérséklet a hét végéig rendre jóval 30 fok felett lehet. Országszerte egész héten napos, száraz idő várható, ami a több mint egy éve aszállyal sújtott északkeleti régiókban tovább fokozza az erdőtüzek veszélyét. A főváros, Berlin körül elterülő Brandenburg tartományban, Szászország és Szász-Anhalt tartomány több részén tűzgyújtási tilalom van érvényben, a DWD a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást adta ki a térségre.