Emma
-2 °C
6 °C

Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya kéri az ENSZ-t, hogy ne hagyja annyiban az esetet

2019.06.25. 15:54 Módosítva: 2019.06.25. 18:04

A tavaly októberben Isztambulban meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya arra kérte az ENSZ-t, hogy ne hagyja annyiban az esetet, és tegye meg a „következő lépést” az ügyben az ENSZ jelentéstevőjének javaslatai nyomán – írja az MTI.

A török állampolgárságú Hatice Cengiz egy genfi emberi jogi rendezvényen szólalt fel, amelyen a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben feltételezhetően elkövetett jogsértéseket bírálták. Hasogdzsi menyasszonya elmondta: továbbra is gyötri annak az eshetősége, hogy a férfi talán mégsem halt meg, hiszen a holttestét máig nem találták meg. „Az igazság kiderült, és a helyzet egyértelmű. A jelentésben rögzített megállapítások nyomán további vizsgálatok szükségesek” – hangsúlyozta Cengiz.

Kapcsolódó

Hasogdzsi-ügy: Az ENSZ a szaúdi trónörökös ellen szóló hiteles bizonyítékokról ír

Mohamed bin Szalmán szerepét független bíróságnak kellene kivizsgálni.

Agnes Callamard, az ENSZ jelentéstevője június közepén nyilvánosságra hozott dokumentumában arra a következtetésre jutott, hogy Hasogdzsi meggyilkolása szándékos volt és előre kitervelték. A jelentés a Törökországban elvégzett törvényszéki orvostani vizsgálatra és a szaúd-arábiai gyanúsítottak tárgyalásáról szóló információkra támaszkodott.

A jelentéstevő szorgalmazta, hogy vizsgálják meg, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös pontosan milyen szerepet játszott az ügyben. Javasolta továbbá, hogy a vádlottak perét Szaúd-Arábián és Törökországon kívül, nemzetközi bíróságon folytassák le. Callamard, aki szerdán mutatja be jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, a keddi rendezvényen úgy fogalmazott: meg kell törni a hallgatást, mert az „az igazságtalanságot táplálja”.

Kapcsolódó

Egyre sötétebb dolgok derülnek ki a reformer sztárhercegről

A szaúdi Mohamed bin Szalmán modern uralkodóként adta el magát, mostanra viszont kiderült, hogy középkori módszerekkel kínoztatja a rendszerelleneseket, utánanyúl a külföldön élőknek, beleértve a diákokat is. Már a saját apja és az amerikai politikusok is elkezdtek ellene fordulni, de azért még mindig a pénz az úr.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Szaúd-Arábia először tagadta a gyilkosságot, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport