Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Kim Dzsongun húga Észak-Korea második vezető embere lett

2019.06.25. 12:32

Vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong a phenjani pártvezetésben - közölte kedden a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva az MTI. A NIS szerint elképzelhető, hogy jelenleg Észak-Korea második vezető emberének számít.

A szervezet értesülései szerint Kim Jodzsongot a Koreai Munkapárt propagandaosztályának második emberévé nevezték ki, korábbi feladatait pedig - elsősorban a Kim Dzsongun körül ellátott protokollfeladatokat - Hjon Szongvol, az észak-koreai Szamdzsijon nevű zenekar vezetője veszi át.

A múlt héten Kim Jodzsong elkísérte a fivérét Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozójára is, ahol Kim Jongcsol, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága alelnökének társaságában tűnt fel.

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jodzsonggal kapcsolatban korábban lábra kaptak olyan híresztelések a nemzetközi sajtóban, hogy azok között volt, akiket a phenjani vezetés felelősségre vont a Hanoiban tartott februári amerikai-észak-koreai tárgyalások kudarca miatt. Kim Jodzsong azonban ötvenhárom nap után június elején újra megjelent a nyilvánosság előtt bátyja mellett egy phenjani tornászversenyen.

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.