Pongrác
11 °C
27 °C

Kim Dzsongun egyelőre egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést

2019.06.25. 05:33

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére, jelentette ki Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában hétfőn. Az MTI által szemlézett interjúban a Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) vezetője elmondta:

a hírszerző közösség a birtokába jutott információk alapján továbbra is azon a véleményen van, hogy Kim DzsongUn egyelőre egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést.

Észak-Korea teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését Donald Trump amerikai elnök a Washington és Phenjan közötti sikeres kétoldalú tárgyalások feltételéül szabta a két vezető első, tavaly Szingapúrban megtartott csúcstalálkozóján. Az idén Vietnamban tartott újabb csúcstalálkozója azért szakadt félbe - eredménytelenül -, mert nem sikerült megegyezésre jutni sem az amerikai feltételben, sem abban, hogy Észak-Korea a szankciók eltörlését kérte.

Mindazonáltal a két vezető viszonya kifejezetten szívélyesnek tűnik. Donald Trump hétfőn újságírókkal közölte: a múlt héten a születésnapján levélben köszöntötte őt Kim Dzsongun. Trump egyben emlékeztetett arra is, hogy az észak-koreai vezető két héttel ezelőtt is "csodálatos" és "meleg hangú" levelet küldött neki.

Az Egyesült Államok elnöke egyébként e hét végén a japán Oszakából - a G20-as országcsoport csúcsértekezletéről - kétnapos vizitre Dél-Koreába utazik, ahol tárgyal Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.