Elutasította a magyar bíróság Gruevszki kiadatását

F4E43254-0AC6-4B54-8B74-23DA95FD5699
2019.06.27. 10:28
Rögtön a tárgyalás elején kizárták a sajtót, Gruevszki egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt, a bíróság pedig arra hivatkozva, hogy Gruevszki már megkapta a menekültstátuszt, a kiadatási kérelmet elutasította: nem adják ki annak az országnak, ahonnan elmenekült.

A Fővárosi Törvényszék úgy döntött, elutasítja Észak-macedónia kiadatási kérelmét, Gruevszki őrizetbe vételét megszünteti, és szabadlábra helyezését rendeli el.

A hazájában elítélt volt macedón kormányfő kiadatási kérelmének ügyében csütörtökön döntött a Fővárosi Törvényszék, az ügyet zárt tárgyaláson, a sajtó kizárásával tárgyalták. Az ügy részleteiről lejjebb olvashat.

A bírónő döntésében úgy fogalmazott, a kiadatás feltételei a szkopjei elsőfokú bíróság nemzetközi elfogatóparancsa és Észak-Macedónia igazságügy minisztériumának kiadatási kérelme vonatkozásában nem állnak fent. A bíróság arról is döntött, hogy a körözési rendszerben ezt rögzítsék, a felmerülő bűnügyi költséget pedig a magyar állam viseli.

A Fővárosi Főügyészség indítványa nem ismert, de fellebbezni az ítélet ellen ők tudnak, ha nem értenek vele egyet. Észak-Macedóniának erre nincs lehetősége.

Indokolás

A Fővárosi Törvényszékre június elején érkezett meg Észak-Macedónia kiadatási kérelme, ami kétirányú volt: részben szabadságvesztés büntetés behajtása érdekében, részben egy folyamatban lévő büntetőeljárás lefolytatása érdekében kérték a kiadatást. A bírónő a két konkrét ügy vádiratát röviden közölte, és hozzátette, hogy az ismertetés a kiadatási kérelem szerinti tényállítás, aminek valóságát és bizonyítását a magyar hatóság nem folytathatja le.

A bíróság kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja, 

mondta a bírónő. Bár a megszületett ítéletet és a folyamatban lévő ügyet is meg lehet feleltetni a magyar jogrendszernek – egyik sem évült el, a büntethetőség elviekben fennáll –, részletes indokolásában elmondta:

Gruevszki volt macedón miniszterelnökkel szemben Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal határozatot hozott, és menekültként ismerte el, a 2019. áprilisi határozatával véglegesítette, a menekültstátuszt fenntartotta. Ez a végleges közigazgatási határozat pedig kijelöli a törvényszék vizsgálati lehetőségét is, mivel:

a menekültkénti elismerést kapott személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

A bírónő a tárgyalás végén jelezte, a bűnözési rendszerben is meg kell jelölni ezt a döntést: Magyarországon nem vehető őrizetbe ezek miatt az ügyek miatt Gruevszki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elfogatóparancsot visszavonnák, hiszen azt a kibocsátó fél teheti meg. Magyarországon nem végrehajtható, de más államokban még akár végre is hajtható, tette hozzá.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, nem fellebbez, ahogy nem meglepő módon Gruevszki is tudomásul vette, ő sem fellebbez, így a bíróság határozata végleges, végrehajtható.

A Fővárosi Törvényszék ma tárgyalta Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási kérelmét ügyében, amit Észak-Macedónia kérelmezett. Mint emlékezetes, a volt macedón kormányfő Orbán Viktor közeli szövetségese volt, majd miután megbukott, eljárás indult ellene és börtönbüntetésre ítélték. Ő azonban az utolsó percben Magyarországra szökött, és itt megkapta a magyar menekültstátuszt

Zárt tárgyalás

A mai tárgyalásra Gruevszki napszemüvegben és baseballsapkában, összekulcsolt kézzel érkezett, amit a zakója takart el, a politikust két civil ruhás férfi kísérte. A tárgyalóteremben dr. Várhegyi Éva bírónő a tárgyalás elején elmondta, hogy a XI. kerületi Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették és elővezették a politikust.

A tárgyalás elején a védelem azt kérte, hogy zárják ki a sajtót, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, az indítványt a törvényszék sem ellenezte, a bíró ezért zárt tárgyalást rendelt el. 11 óra előtt pár perccel Gruevszkit is kiküldték a folyosóra, mielőtt ítéletet hozott a bíróság. A volt miniszterelnököt a várakozó újságírók megrohamozták, de ő némán, mosolyogva álldogált csak a sajtó és kísérői gyűrűjében, kérdésekre egyáltalán nem válaszolt.

Ahogy az ítélet után is: lesétálva a második emeletről, a bíróság oldalsó bejáratánál várta egy autó, az odáig vezető úton egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt, így nem derült ki, mik a tervei: marad az országban, vagy esetleg máshol is megpróbálja lefolytatni ugyanezen eljárásokat, esetleg továbblép, és a magyar állampolgársággal is megpróbálkozik.

Magyarország korábban, a menekültstátusz megadásánál úgy érvelt, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A 2016-os nagy fordulat

Szkopjéban 2016-ban változott meg alapjaiban a politikai helyzet, addig a 2006 óta, vagyis tíz éven át „uralkodó” Nikola Gruevszki és a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) volt hatalmon. Gruevszki nagy politikai tehetségnek indult, fiatal és sikeres pénzügyminiszter volt, de kormányfőként a térség legrosszabb mintáit hozta, basáskodás, féktelen költekezés, korrupció, a fél ország lehallgatása, ha pedig ezt valaki szóvá tette, akkor jött csípőből a válasz: Soros!

Csakhogy annyira beleszeretett saját hatalmába, hogy nem figyelt a koalíciós partnerére, az albánokra sem, így azok átálltak a baloldaliakhoz, és Zoran Zaev vezetésével 2016-ban legyőzték.

Amint megbukott, tényleg kapott rendesen. Addigra a nyugatiaknak is nagyon elege lett belőle, igaz azt nem lehet tudni, hogy a féktelen lehallgatási botrányát leleplező macedón titkosszolgák kaptak-e külső segítséget, mindenesetre volt barátai, még rokonai is elárulták, ellene vallottak, őt pedig elítélték.

Mindenki átállt

A brutális propagandagyárként működő közszolgálati tévé szinte személycserék nélkül átállt Zaevék dicsőítésére, Gruevszkinek elfogytak a barátai, és egy frissen létrehozott különleges ügyészség sorra levadászta a Gruevszki-huszárokat.

Ügyesen csinálták, pár főembert megvettek, mentességet kínáltak, viszont a cserébe megkapott Gruevszki-ellenes vallomásokkal már el lehetett ítélni, elsősorban egy általa használt luxus-Merci ügyében.

Gruevszki sokáig nem hitte el, hogy börtönbe kell mennie, de amikor tavaly novemberben az utolsó otthoni jogorvoslati fórumon is túl volt, Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül Magyarországra szökött.

Macedóniából először az albán fővárosba, Tiranába ment, ahol felkereste a magyar nagykövetséget, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. Ezt követően Montenegróba, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. A szerb–magyar határra november 12-én hajnal 5 órakor érkezett. A menekültügyi hatóság Budapesten november 12-én hallgatta meg személyesen őt.

Az Interpol szkopjei irodája november 13-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Észak-Macedónia már akkor jelezte, hogy kérni fogja az elítélt politikus kiadatását.

(Borítókép: Nikola Gruevszki vár az ítélethirdetésre 2019. június 27-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)  • Hírek
  • Hírek