Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Engedély nélkül is elindult az olasz partok felé a Sea Watch hajója

K EPA20190627101
2019.06.27. 16:32

Negyvenhárom menekülttel a fedélzetén közeledik Lampedusa partjaihoz a Sea-Watch 3 civilhajó, amely az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre.  Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel, írja az MTI.

A németországi civilszervezet holland felségjelzésű hajója  június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a menekülteket. Azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre, ezért 15 napig állt a nyílt tengeren. Az olasz hatóságok tíz embert partra engedtek.

A behajtási tilalmat a hajó szerdán megszegte. Olasz vizekre lépett, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza.  Az éjszaka a pénzügyőrség emberei a Sea-Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait. A hajó csütörtök délután nagyon lassan, de fokozatosan közeledett Lampedusa partjaihoz. A hajó orrát a sziget irányába fordították. Többször megálltak, majd újraindultak a sziget felé. 

A Sea-Watch 3 és a part között az olasz pénzügyőrség két hajója áll.  A civilszervezet bejelentette, hogy a szicíliai Agrigento ügyészségéhez fordult az olasz kormány büntetőjogot sértő magatartása miatt.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök "elfogadhatatlannak és súlyosnak" nevezte a Sea-Watch 3 kapitányának viselkedését. Szerinte a kapitány "szándékos kényszerhelyzetet" teremtett azzal, hogy 15 napon át a nyílt tengeren tartott embereket. A római kormányfő azt mondta: a Japánban zajló G20-as csúcstalálkozón holland kollégájával egyeztet a holland felségjelzésű hajóról.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint nem menekültekről, hanem "szervezett utakról" van szó. Az olasz politikus közösségi oldalán azt írta: a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni. Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea-Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Mint írta: reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón "illegális személyek" vannak, elsők között maga a Sea-Watch 3 kapitánya.

Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak.

 - mondta Matteo Salvini, aki örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a civilhajót és őrizetbe veszik a legénység tagjait.

Matteo Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini szerint a hajó kapitánya piszkos politikai játékot űz a migránsok bőrén. Az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket.

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem provokációról van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket. A kapitány pénteken egyenes videóközvetítésben sajtótájékoztatót tart az olaszországi külföldi újságíróknak.

Az olasz pénzügyőrség nyilvánosságra hozta a Sea-Watch 3 hajóval rögzített beszélgetést, amelyben az olasz hatóságok a hajón tartózkodó migránsok azonosítását kérték. A kapitány azt válaszolta, az ő feladata a mentés, nem az emberek azonosítása. Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.

Földes András kollégánk tavaly két hetet töltött a Sea-Watch  fedélzetén a líbiai partoknál, hogy lássa, valóban együttműködnek-e a civilek az embercsempészekkel. Ez erről készült videónkat itt tudja megnézni: 

indavidó placeholder
http://index.indavideo.hu/video/tengeri_frontvonal_teljes_film_menekult_hajo