Kétszáz tüntető hatolt be Irakban a bahreini követségre

2019.06.28. 05:30

Mintegy kétszáz tüntető hatolt be csütörtök este az iraki fővárosban, Bagdadban a bahreini követség udvarába. A tüntetés oka, hogy Bahreinben az Egyesült Államok szervezésében tanácskozást tartottak az izraeli-palesztin válság rendezéséről, írja az MTI.

A rendőrség éles lövedékekkel próbálták meg feloszlatni a tömeget. A hatóságok hangszórókon keresztül felszólították a tüntetőket a diplomáciai képviselet területének elhagyására. A tiltakozók letépték a képviseleten lévő bahreini zászlót. A helyszínre érkezett az iraki belügyminiszter.

Bahrein a történtek miatt konzultációra hazarendelte nagykövetét Irakból. A szigetország külügyminisztériuma az interneten éles szavakkal ítélte el a képviselet elleni támadást.

A bahreini fővárosban, Manámában június 25-26-án tartottak nemzetközi tanácskozást annak érdekében, hogy feltárják a washingtoni kormányzat által "a század ügyleteként" beharangozott palesztin-izraeli rendezés gazdasági kilátásait. A Trump-kormányzat 50 milliárd dolláros gazdasági támogatást szándékozik előterjeszteni a palesztinoknak egy később ismertetendő közel-keleti rendezési terv keretében.

A palesztin kormány rögtön elutasította a részvételt a fórumon, amelynek több meghívottja is azt mondta, hogy kudarcra van ítélve az elképzelés. Többen úgy vélekedtek, csak azután lehet rendezésről szó, ha előbb Izrael felhagy a palesztin területek megszállásával, a kérdésben pedig olyan politikai döntés születik, amely elvezet a független és szuverén palesztin állam megteremtéséhez. Csak ezt követően lehet beszélni a terület gazdasági felvirágoztatásáról, és nem fordítva - állították.

Számos arab ország nem küldte el képviselőit a fórumra Manámába, akárcsak Irak és Libanon. Izrael sem képviseltette magát hivatalosan a rendezvényen. Jelen voltak ugyanakkor Egyiptom, Jordánia, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Szaúd-Arábia küldöttei.

Irakban számos Irán-barát fegyveres csoport van. A követségnél történt incidens egy olyan időszakban történt, amikor rendkívüli feszültség alakult ki az Egyesült Államok és Irán között a Közel-Keleten.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek