Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A finn kormányfő is részt vett a helsinki Pride-on

2019.06.29. 17:28

Mintegy 80 ezer ember vett részt szombaton Helsinkiben a város éves Pride felvonulásán, köztük Antti Rinne finn kormányfő is.

A szociáldemokrata Rinne az első finn miniszterelnök, aki felvonul a melegek jogaiért demonstráló rendezvényen. „A helsinki Pride felvonulás egyenlőbb hellyé teszi a világot. Köszönöm! Minden ember egyformán értékes” – írta a Twitteren a kormányfő.

Rinne társaságában vonultak a menetben a Pride szervezői, illetve Irja Askola, Helsinki korábbi püspöke is, a Finnországi Evangélikus Egyház első női püspöke. A felvonuláson jelen volt a június 6-án hivatalba lépett kormány több tagja is. Helsinkiben a Pride jegyében egész héten több mint száz rendezvényt tartottak városszerte.

Észak-Macedóniában nagyjából ezer ember vett részt a Pride felvonuláson, ami hírügynökségek szerint meglepően nagy tömegnek számít, tekintettel arra, hogy a térségben a korábbi évek felvonulásait - Belgrádban, Splitben, Podgoricában - rendszeresen megzavarták, és a résztvevőket esetenként súlyosan bántalmazták. Szkopjében is volt szombaton egy ellen-felvonulás, majd egy tüntetés "a családért" néhány utcányira a Pride-tól, de incidensekről ezúttal nem érkezett jelentés.

Szingapúrban is több ezren demonstráltak a homoszexuálisok jogaiért, többen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot tiltó jogszabály eltörlését is követelték. A törvényt ugyan a gyakorlatban nem alkalmazzák, de az eltörlése a közelmúltban ismét napirendre került, miután Indiában tavaly eltörölték a homoszexualitás büntethetőségét, Tajvanon pedig nemrég legalizálták az azonos nemű párok házasságkötését. (MTI)