Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Erdoğan kitart az orosz rakétavédelmi rendszer mellett

2019-06-29T042740Z 1558292641 RC15E2597F00 RTRMADP 3 G20-SUMMIT-
2019.06.29. 11:48 Módosítva: 2019.06.29. 12:23

Donald Trump amerikai elnök a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján szombaton újra kifogásolta, hogy Törökország tántoríthatatlan az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlása ügyében.

"Problémáról van szó, ez tagadhatatlan" - mondta, mielőtt találkozott volna Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. "Törökország a barátunk" - folytatta. "Nagy dolgokat vittünk véghez együtt, és fontos kereskedelmi partnerek vagyunk" - tette hozzá az MTI szerint. 

Eközben Erdogan azt hangsúlyozta, hogy Törökország számára elsődleges fontosságú a rakétavédelmi rendszer, amelynek szállítása előreláthatólag, az ütemezésnek megfelelően, júliusban elkezdődik. A török elnök többször leszögezte, hogy nem gondolja meg magát.

"Törökországnak nem kell alkudoznia senkivel, sem engedélyt kérnie vagy engednie más országok nyomásának, ha a biztonságáról van szó" - húzta alá Erdoğan. Az orosz rakétavédelmi rendszerről további cikkeinket itt olvashatja

Washington a közelmúltban ultimátumot intézett Ankarához. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében azt írta, hogy ha Ankara nem tesz eleget az amerikai kérésnek, a Pentagon július 31-ével véget vet a török pilóták kiképzésének, az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek pedig el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében. A hazai kormánymédiában nemrég jelent meg, hogy a kabinet akár F-35-ösöket is vehet, erről itt írtunk részletesebben.