Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A történelmi hőség közepén valaki szándékosan gyújtogatott Dél-Franciaországban

2019.06.29. 15:50

Több mint 700 tűzoltó és tíz tűzoltó repülőgép igyekezett szombaton megfékezni az erdőtüzeket Dél-Franciaországban, ahol előző nap sok helyen 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, és az abszolút melegrekord is megdőlt. A művelet miatt több autópályaszakaszt lezártak.

Gard régiójában mintegy 600 hektárt borítottak el a lángok, számos épület és jármű megrongálódott. Francia sajtóinformációk szerint őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint szándékosan okozhatta a tüzet az egyik Gard régióbeli faluban - írta az MTI. 

000 1I06Z8
Fotó: Sylvain Thomas / AFP

Azt jósolták, hogy a szélsőségesen forró időjárás szombatra enyhülhet, de a hőmérséklet még így is a 40 Celsius-fokot közelíti.

Várhatóan Párizsban is megdől az idei hőség melegrekordja, 37 Celsius-fokos forróságra számítanak a francia fővárosban. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja.

A Meteorológiai Világszervezet a héten azt közölte, 2019-et várhatóan a legforróbb évek sorában fogják feljegyezni. A hőmérsékleti adatok rögzítésének történetében így a 2015-2019 közötti időszak lenne az eddigi legmelegebb ötéves periódus. A szervezet szerint az európai hőség egyértelmű összefüggésbe hozható az üvegházhatású gázok kibocsátásához köthető szélsőséges következményekkel.

A katalóniai Tarragona tartományban sikerült szombatra megfékezni az ott tomboló erdőtüzek 90 százalékát. Az északkelet-spanyolországi régióban mintegy 60 négyzetkilométernyi területen terjedtek el a lángok, hírügynökségek az elmúlt húsz év egyik legpusztítóbb katalóniai erdőtüzéről írtak. A közép-spanyolországi Toledo tartományban még két erdőtűz megfékezésén dolgoznak a tűzoltók.