Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a Charlottesville-i merénylőt

063 831088310
2019.06.29. 08:14

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken az Egyesült Államokban James Alex Fields ohiói neonáci férfit, aki a 2017 nyarán történt Charlottesville-i zavargásokon szándékosan halálra gázolt egy baloldali tüntetőt. Erről számolt be az MTI, de a CNN tudósítása is emlékeztetett arra:

A 22 éves Fields a per során már korábban bűnösnek vallotta magát 22 rendbeli, gyűlöletből elkövetett bűncselekményben. Ezek egyikére - a szándékosan elkövetett halálos gázolásra - életfogytig tartó börtönbüntetést lehet kiszabni.

Emiatt egyébként már 2018 végén kilátásba helyezték Fields számára az életfogytiglant.

Emlékezetes, 2017 augusztusában a virginiai Charlottesville egyetemi városban jobboldali érzületű tüntetők megmozdulást szerveztek egy, a városban felállított szobor elmozdítása ellen. A békésnek meghirdetett tüntetésre azonban más tagállamokból is érkeztek, köztük a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölők is.

Közben a tüntetésen megjelentek baloldali csoportok is, amelyek a szobor eltávolítása mellett szerveztek megmozdulást. A két csoport összecsapott egymással, és James Alex Fields szándékosan belehajtott a baloldali tüntetők tömegébe, halálra gázolva a 32 éves Heather Heyert.

000 RJ2LU
Fotó: Handout / AFP

A zavargások nagy felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban, és éles bírálatok érték Donald Trump elnököt is, aki első nyilatkozatában azzal állt elő, hogy mindkét tüntető csoportnak megvan a felelőssége a történtekért. Több elemző szerint a Charlottesville-i véres összecsapások fordulópontot jelentettek: felhívták a figyelmet az erősödő amerikai fehér fajgyűlölő mozgalmakra.

A Fields elleni perben tavaly, miután decemberben az ügyész a maximális büntetés kiszabását, azaz életfogytig tartó börtönt javasolta, a vádlott ügyvédjei védencük nehéz gyermekkorára és mentális betegségére hivatkozva enyhébb büntetést kértek, ám a bíró nem méltányolta az érvelést.

A vádlott bűncselekményei olyan iszonyatosak - és az ártatlanok megnyomorítása olyan komoly -, hogy ezek felülírnak minden olyan tényezőt, amelynek alapján a vádlott enyhébb büntetés mellett érvelhetne

, fogalmazott az ítélethirdetés előtti záróbeszédében Christopher Kavanaugh ügyész.