Emma
-2 °C
6 °C

Kedves királyné, tudta, hogy cinkos, aki néma?

2019.06.29. 21:57

Ha a francia Agnes Callamard valaha megismerhette volna Babits Mihály költészetét, vagy akár csak a Jónás könyvének azt a sorát, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma, akár irodalmi értékekben gazdagon is figyelmeztethette volna Maximá királynét, hogy nincs jól, amit csinált.

De ki is Agnes Callamard, és mit művelt a 48 éves, Buenos Airesben Máxima Zorreguieta Cerruti néven született holland királyné?

Agnes Callamard emberi jogi ügyvéd, a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében vizsgálódó ENSZ-jelentéstevő. Aki azért bírálta és vádolta meg hallgatása miatt cinkossággal a holland királynét, mert az megbeszélést folytatott Oszakában Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel.

Callamard a Twitteren ironikusan úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a találkozón Máxima királyné felhozta Hasogdzsi meggyilkolását, annak kontár módon történt kivizsgálását és az ügyben zajló zárt tárgyalást, írja az MTI.

Agnes Callamard, az ENSZ jelentéstevője június közepén nyilvánosságra hozott dokumentumában arra a következtetésre jutott, hogy Hasogdzsi meggyilkolása szándékos volt és előre kitervelték. A jelentéstevő szorgalmazta, hogy vizsgálják meg, Mohamed bin Szalmán pontosan milyen szerepet játszott az ügyben, és azt is javasolta, hogy a vádlottak perét Szaúd-Arábián és Törökországon kívül, nemzetközi bíróságon folytassák le.

Máxima királyné az Oszakában tartott G20-csoport csúcstalálkozójának alkalmából folytatott megbeszélést a szaúdi trónörökössel. Holland sajtójelentések szerint a találkozón a mikrohitelezésről és a nők vállalkozáskezdésének elősegítéséről beszélgettek elsősorban, és a Hasogdzsi-ügyről nem esett szó.

"Ez több mint elkeserítő" - mondta Callamard az Algemeen Dagblad című holland napilapnak adott interjúban. "Az egy dolog, hogy valaki találkozik ezzel az emberrel. Az viszont már egy másik, hogy az illető csendben marad. Ezen a ponton a hallgatás a cinkossággal egyenlő" - mondta az ENSZ-jelentéstevő, hozzátéve, hogy ha valaki ilyen helyzetben nem emeli fel a szavát és nem követel igazságot, akkor azzal azt a benyomást kelti, mintha nem is lennének aggályai az ügyben.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban - annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét - azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.