Emma
-2 °C
6 °C

Kikötött a Sea-Watch 3 civil mentőhajó Olaszországban

000 1HV2VJ
2019.06.29. 08:29

Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában, írja az MTI.

A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó menekültek partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

A 40 embert a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték.

Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányakat. 

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre.

Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni.

Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. A helyszínen készült videofelvételeken az mti szerint látni lehetett, ahogy a nőt a vámőrség emberei elvezetik.

Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikálisan jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó menekülteket. Ebben az esetben is lefoglalják ugyanakkor a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett, tette hozzá Salvini.