Magyarországon vezet a világ egyik legnépszerűbb heroincsempész útvonala

GettyImages-1091610952
2019.06.30. 11:30

A világon 271 millióan használtak valamilyen rekreációs drogot 2017-ben, ami azt jelenti, hogy a 15-64 éves korosztályban minden húsz emberből több mint egy kábítószerezett. Ez 30 százalékkal több, mint 2009-ben – írja a Bloomberg az ENSZ globális drogjelentése alapján.

A jelentés szerint a kannabisz, a kokain, az amfetaminszármazékok és a vényköteles stimulánsok fogyasztása a válság óta nem volt olyan magas az Egyesült Államokban, mint most. Bár az Amerikában súlyos válságot okozó vényköteles opioidok használata némileg csökkent, a túladagolásuk száma tovább nőtt: 2017-ben több mint 47 ezer halálesetért voltak felelősek az ilyen készítmények, például a fentanil.

Még mindig a fű a sláger

A világ legnépszerűbb kábítószere továbbra is a kannabisz, ezt a vizsgált évben 188 millióan használták. A legnagyobb fűfogyasztó Észak-Amerika 56,6 millió fővel, őket Ázsia követi 54,2 millióval. Országra és nemre lebontva az izraeli férfiak a legaktívabb fogyasztók, a 15-64 éves korcsoportban a harmaduk füvezett, őket a jamaikai férfiak követik 28,5 százalékkal, a harmadikok pedig az amerikai férfiak 21,4 százalékkal.

Az észak-amerikai kannabiszlegalizációs lépések hatásaként 2010 óta 77 százalékkal csökkent a fűlefoglalások száma. Opioidból viszont rekord mennyiséget, 693 tonnát foglaltak le 2017-ben, ami 5 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Új szerekre váltanak a magyar drogosok

Az ENSZ jelentése kiemeli, hogy a világ legforgalmasabb opioidcsempész útvona a Afganisztánból a Balkánon át vezet, itt foglalták le a globális heroin- és morfinfogások több mint 47 százalékát. A csempészett szerek a Balkánon keresztül két lehetséges úton jutnak Közép- és Nyugat-Európába, az egyik Románián és Magyarországon keresztül vezet – derül ki a jelentésből.

Magyarországgal kapcsolatban azt is külön említi a jelentés, hogy a fecskendőt használó drogosok egyre inkább a szintetikus katinonokra térnek át, feltehetően a heroin, kokain és amfetaminok korlátozott elérhetősége, alacsony tisztasága és magas ára miatt. Az ő körükben a heroin- és amfetaminhasználat a 2009-es 95 százalékról 2015-re 13 százalékra szorult vissza, és a helyüket az olyan katinonok vették át, mint az MDPV, a mefedron, a pentadron vagy a metilon.

(Borítókép: A rendőrség által lefoglalt Heroin csomagok Isztambulban. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek