Stefánia
0 °C
3 °C

Szaúdiak lelőtték a jemeni síita húszi felkelők egyik drónját

2019.06.30. 07:30

A szaúdi erők megsemmisítették a jemeni síita húszi felkelők egyik drónját szombaton a szaúd-arábiai Dzsizan repülőtér közelében, írja az MTI. Korábban a felkelők tévéje, a Szanaából sugárzó al-Maszirah arról számolt be, hogy erőik dróntámadást intéztek a légikikötő katonai állásai és a repülőgépek hangárjai ellen.

A jemeni kormányerőket támogató arab koalíció szóvivője, akinek szavait az SPA szaúdi hírügynökség közölte, azt mondta, hogy a lázadók támadásában a drón egyetlen célpontot sem talált el, az eszközt pedig megsemmisítették.

Az Irán-barát jemeni húszi lázadók az elmúlt hónapokban sorozatosan támadtak Szaúd-Arábiai célpontokat, főképpen rakétákkal, amelyeket azonban a szaúdiak rendre elhárítottak. A koalíció adatai szerint 2015 óta a sivatagi királyság területét eddig 196 rakétával támadták.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és több arab ország által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció, a világszervezet szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius krízisét előidézve.

Az eddigi béketárgyalások sorra zátonyra futottak.