Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Éjjel felfüggesztették az EU-csúcsot

000 1I28JY
2019.07.01. 05:12 Módosítva: 2019.07.01. 07:15

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel, írta az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében vasárnap késő este.

Preben Aamann közölte, hogy a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik. A szóvivő a tagállami vezetőkkel tervezett bilaterális tárgyalások számát illetően nem adott tájékoztatást. Egy másik diplomata azt mondta, hogy „hosszabb szünetre” számít a plenáris tanácskozáson.

A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a csúcstalálkozón egyelőre nem értek el előrelépést.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé. Ennek ellenére a pártcsaládok – a folyamat demokratizálására hivatkozva – a 2014-es tisztújítás előtt csúcsjelölti rendszert vezettek be azzal a céllal, hogy azon pártcsalád jelöltje kapja meg a brüsszeli bizottság elnöki posztját, amelyre az EP-választásokon a legtöbben szavaznak.

Most azonban mégis eltérnének a csúcsjelölti rendszertől, miután az uniós szociáldemokraták, a liberálisok, majd pedig Emmanuel Macron francia elnök is jelezte, nem tudja támogatni az egyébként legnagyobb európai parlamenti frakciót alakító Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert.

Angela Merkel német néppárti kancellár állítólag még abba is belement, hogy Frans Timmermanst, a második legnagyobb szociáldemokrata pártcsalád csúcsjelöltjét támogassák Weber helyett, ám ezt pártcsaládja aligha tudná elfogadni.

A kialakult patthelyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Donald Tusk érkezik a négyszemközti tárgyalásra Orbán Viktorral Brüsszelben 2019. június 30-án. Fotó: Virginia Mayo / AFP)