Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A vallásomért teszem, írta az utrechti lövöldöző

2019.07.01. 12:42

Erős a gyanú, hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt - közölte a holland ügyészségre hivatkozva az MTI.

Az előzetes bírósági meghallgatáson a vádhatóság bemutatott egy kézzel írott levelet, amelyet a feltételezett tettes, a 37 éves Gökmen Tanis menekülésre használt autójában találtak. A levélről már korábban is lehetett tudni, a pontos tartalmát azonban csak most mutatták meg:

A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas.

Tanis, aki korábban már beismerte a bűncselekményt, a bíróságon nem volt hajlandó felállni, és visszautasította az ügyvédi képviseletet, mondván, "nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket, és mindezt a hitéért teszi".

A férfit sajtóhírek szerint pszichológiai vizsgálatnak vetik alá a következő, szeptember 23-ai meghallgatása előtt.

Ügyészségi tájékoztatás szerint Gökmen Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.